O Velikonocích se na silnicích čekají dopravní zácpy

Berlín/Vídeň/Bratislava - Autokluby opět očekávají během Velikonoc, stejně jako v uplynulých letech, značné zhoustnutí silničního provozu v celé střední Evropě, které může zejména na německých a rakouských dálnicích přerůst do dopravních zácp. V Německu začíná velikonoční volno už v pátek, a proto tamní autokluby očekávají, že motoristé zaplaví dálnice již dnes odpoledne. Nápor cestujících očekávají také dopravní společnosti. Posilové vlaky nasadí železnice, mimořádné spoje v případě potřeby mají v záloze i autobusoví dopravci. Vyprodané jsou některé linky z Česka, kde pracují nebo studují tisíce Slováků.

Dlouhé kolony se mají na rychlostních komunikacích v Německu i v sousedním Rakousku tvořit také v pátek a poté až v pondělí, kdy se bude značná část motoristů vracet domů.

V Německu autoklub ADAC předpovídá hustý provoz na dálnicích ve směru na sever i na jih, hlavní nápor by ale měl směřovat k letoviskům u Severního a Baltského moře. Kromě tradičně vytížených tahů by mnoho řidičů mohlo vyjet na dálnici A11 vedoucí od Berlína k polským hranicím a dál k Baltu, protože na severoněmecké A19 po nedávné hromadné autonehodě způsobené písečnou bouří platí rychlostní omezení. Zácpy lze čekat i na dálnici A9 mezi Norimberkem a Mnichovem, kterou hojně využívají Češi.

Telefonát Jaroslava Šonky (zdroj: ČT24)

Kromě velkého zdržení na dálnicích by řidiče v Německu během velikonočních svátků mohly nepříjemně zaskočit také vysoké ceny pohonných hmot. Ty už několik týdnů lámou maxima z roku 2008 a jejich nárůst má vyvrcholit o nadcházejícím volnu. ADAC proto radí natankovat raději v okolních státech, kde jsou ceny benzinu i dieselu v porovnání s Německem přijatelnější.

Rakušané mají volno až o víkendu. Tamní autoklub ÖAMTC proto předpokládá komplikace na silnicích od pátečního odpoledne, kde se k vlně domácích rekreantů přidají dovolenkáři z Německa, a poté v sobotu. Nejrizikovější budou podle ÖAMTC tranzitní trasy k alpským horským střediskům, k severnímu Jadranu, do jižního Tyrolska, Maďarska a Česka. Kolabující dopravu nelze vyloučit ani na běžně přetížených výpadovkách z Vídně.

Také na Slovensku začínají velikonoční svátky už v pátek, hlavní nápor na silnice se i kvůli začínajícím prázdninám očekává nejpozději během dneška. Tradičně nejvíce lidí zamíří z Bratislavy k rodinám na střední a východní Slovensko nebo na hory. Motoristé by proto měli počítat se zdržením nejen při průjezdu Bratislavou, ale i u severoslovenské Žiliny, kde končí dálnice D1 od slovenské metropole. Úzkým hrdlem je zejména úsek u průsmyku Strečno ve směru do Vysokých či Nízkých Tater.

Lidé, kteří do Polska chtějí vyrazit na nákupy, by to měli udělat v sobotu. V neděli i pondělí bude valná většina obchodů včetně nákupních center kvůli církevnímu svátku zavřená.

O velikonočních svátcích musejí řidiči v Česku počítat se sérií dopravně bezpečnostních akcí. Podle šéfa dopravní policie Leoše Tržila bude záviset na jednotlivých krajích, jak se do akce zapojí. Policisté budou dohlížet na zvýšený provoz a zaměří se i na alkohol za volantem.