John začne s objížděním krajů, v úřadu by uvítal Moroze

Praha – Odstupující ministr vnitra Radek John (VV) dnes předal úřad svému nástupci Janu Kubicemu a promluvil s novináři o svých plánech v pozici vicepremiéra pro boj s korupcí. V nejbližších dnech začne navštěvovat jednotlivé kraje s cílem důsledně prosazovat protikorupční strategii právě na regionální úrovni. John znovu zopakoval, že jeho úřad bude „velmi štíhlý“ a začne působit jako koordinátor boje proti korupci v rámci jednotlivých ministerstvech. Prozradil také, že by nadále spolupracoval s dosavadním rezortním náměstkem Michalem Morozem.

„Pan náměstek Moroz tady stvořil koncepci vzorového úřadu, což je přesně to, čím já se teď budu zabývat a budu se snažit, aby ta stejná koncepce vzorového úřadu přešla na ministerstva, na hejtmanství, kraje a na města, takže hodně z toho, co tady dělal Michal Moroz, my se budeme snažit implementovat do celé republiky,“ uvedl John poté, co ministerský post oficiálně přepustil Janu Kubicemu.

Kubice již dříve uvedl, že sice žádné neplánuje velké personální obměny, avšak právě Moroz, působíci náměstek pro strategie a programová řízení, by kvůli spojování s firmou ABL měl z ministerstva podle mínění Petra Nečase odejít. Koalice nicméně tým náměstků ministerstva vnitra nechá výhradně na uvážení Kubiceho. Samotný John má s prací Moroze dobré zkušenosti. „Rozhodně s tím nemám problém,“ odpověděl John na otázku možného angažmá Moroze v úřadu pro boj s korupcí.

Rozhovor s Radkem Johnem (zdroj: ČT24)

Nový úřad začíná podle slov Johna fungovat prakticky ihned a bude mít zhruba 13 členů. Ti spolu s Johnem plánují také dohlížet na termíny, ke kterým se ministerstva v protikorupční strategii zavázaly. „Vznikne také rada vlády pro boj s korupcí, kde by měli být zúčastněni ministři nebo náměstci. Tam jde o to, aby se dodržely termíny, protože strategie je dojednaná výborně, ale jde o to ji dodržet,“ dodal John.

Kromě toho bude také hlídat, zda resorty ve svých rozpočtech na boj s korupcí nezapomínají. „Aby se nestalo, že by po konci volebního období politici říkali: 'My jsme chtěli s korupcí bojovat, ale nebyly na to peníze.' A to bude velmi těžké vyjednávání, protože resorty budou šetřit v příštím roce zhruba 30 miliard korun,“ poznamenal.

Michal Moroz
Zdroj: ČT24