Pozor na podvodníky - stojí u silnic a předstírají nouzi

Praha – Stejně jako každý rok se i letos na jaře vydávají do České republiky organizované gangy Rumunů, kteří jezdí v drahých autech a snaží se důvěřivým řidičům prodat falešné zlato. Policie před „nájezdy“ podvodníků opakovaně varuje a dodává, že využívají jak velké dálniční tahy, tak i menší okresní silnice.

Z telefonních záznamů linky 158 vyplývá, že nejoblíbenějším působistěm gangů jsou dálnice D1, D5 a D8, ale třeba také ulice hlavního města. Podvod spočívá ve zneužití vůle pomoci druhým v nouzi. Nejčastěji s mapou v ruce stojí skupina u odstaveného auta a mává na projíždějícího řidiče. Pokud auto zastaví, obrátí se na řidiče s tím, že shodou okolností mají prázdnou nádrž i peněženku, ale mohou zaplatit zlatými šperky. Zde začíná první problém. „O zlato se v žádném případě nejedná. Jde jenom o slitinu kovů,“ řekla mluvčí pražské policie Eva Miklíková.

Podvodníci přitom dbají na dobrý dojem a vypadají seriózně. Jsou většinou pečlivě oblečeni a mají dražší značky aut – BMW, mercedesy nebo volkswageny. I když řada lidí často na první pohled pozná, že šperky nejsou pravé, nakonec se za ně rozhodne zaplatit. Převládne u nich totiž obava z možného napadení.

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)

Podle policie je bezpečnou prevencí nereagovat na podobné mávání u silnice a vůbec nezastavovat. Takové chování však může řidiče odradit i v okamžiku, kdy je pomoc skutečně potřebná. „Právě tahle situace je nejsmutnější, protože nyní musíme nabádat řidiče, aby si rozvážili, komu budou pomáhat a zda je to nemůže naopak poškodit,“ dodal mluvčí Ústředního Automotoklubu ČR Igor Sirota.

Kromě důvěřivosti lidí přitom podvodníkům nahrává i fakt, že dokázat podvod stejně jako nachytat dotyčné při činu je značně obtížné. Škoda navíc většinou nepřekročí pět tisíc korun, a proto lze počínání gangů označit pouze za přestupek.