ČSSD chce diskutovat o omezení nákladů na kampaň

Praha – Sociální demokracie po čase opět oprášila nápad na omezení výdajů politických stran na předvolební kampaně. ČSSD chce regulovat i počet billboardů a sponzorských příspěvků. O návrhu chtějí sociální demokraté diskutovat i s ostatními politickými stranami, nejpozději o prázdninách by pak návrh měl zamířit do Senátu.

V roce sněmovních voleb by byl limit na celkové výdaje za kampaň 80 milionů korun, do něj by se ale nezapočítávaly např. platy zaměstnanců a pronájmy. Podle předsedy strany Bohuslava Sobotky (ČSSD) jde o to, aby strany částku neobcházely. Pro platby kampaně by strany musely používat transparentní účet a při nákupu inzerce využívat ceníkové nebo průměrné ceny. 

Bigboardy a billboardy by sociální demokraté zakázali buď úplně, nebo by jich povolili využít omezený počet. Strany by musely zveřejnit seznam míst, na kterých je mají. Do dvou měsíců od voleb by pak strany musely předložit sněmovnímu kontrolnímu výboru zprávu s náklady na kampaň. 

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS):

„My jsme připraveni se o těch návrzích bavit, protože u nás opravdu není zdravé prostředí, kdy politické strany utrácejí stamilony korun za volební kampaně, přičemž efektivita je diskutabilní. Na druhou stranu ale mnoho politických stran není ochotno přiznat skutečné náklady na kampaň a financuje ji skrze různé spřízněné subjekty. To znamená, že samotný zákon celý problém nevyřeší, pokud u politických stran nebude reálná vůle náklady omezit.“

Pro sponzorské příspěvky pak chce ČSSD stanovit limity: dva miliony od jednotlivého dárce a maximálně čtyři miliony od firem. Tento návrh by měl podle Sobotky zajistit, aby strana nebyla závislá na příjmech jen od jedné či dvou společností. Pokud by chtěl někdo přispět více, peníze by putovaly na účet ministerstva financí, které by potom peníze dělilo mezi strany poměrně podle výše státního příspěvku na činnost. 

Zaorálek: U poslanců VV se projevuje nulové právní vědomí

Místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek se na brífinku vyjadřoval i k případu hodonínského poslance Věcí veřejných Otto Chaloupky, který prý nutil svého asistenta, aby mu odevzdával měsíčně 20 tisíc ze svého platu. Podle Zaorálka prý celá věc poškozuje sněmovnu a chce o ní jednat s jejím vedením. „Peníze jsou účelově určeny pro asistenty, je nepřijatelné, aby se s nimi dělo to, co s nimi dělal Chaloupka. Je to něco, co nemůžeme připustit,“ uvedl Zaorálek. U poslanců VV se podle něho projevuje nulové právní vědomí. 

Každý poslanec dostává měsíčně na náklady svých asistentů 35 tisíc korun, Chaloupkův asistent Vratislav Vařejka však musel 20 tisíc odevzdávat. Poslanec se hájí, že šly peníze podle předchozí domluvy na kampaň VV, asistent se ovšem domnívá, že peníze poslanec využíval pro své potřeby – podal proto trestní oznámení. Chaloupka v reakci označil Vařejku v tiskové zprávě za lháře a podvodníka a také zvažuje právní kroky.

  • Jiří Pospíšil autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2479/247808.jpg
  • Otto Chaloupka autor: www.ottochaloupka.cz, zdroj: www.ottochaloupka.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2489/248879.jpg