Nehody blokovaly nejvytíženější část D1

Ostředek (Benešovsko) - Dvě dopravní nehody komplikovaly dnes cestování po dálnici D1 mezi Prahou a Brnem. Dopoledne se zastavil provoz na 35. kilometru ve směru na Prahu. Dodávka, ve které bylo pět cizinců, zatím z neznámého důvodu havarovala a skončila převrácená na bok v právem pruhu. Tři z cestujících se zranili a musel zasahovat vrtulník. Odpoledne stála dálnice na 170. kilometru, kde havarovalo hned pět osobních aut. V nich se lehce zranili čtyři lidé.

Obě nehody poznamenaly silný provoz na nejvytíženějším úseku dálnice D1, který spojuje dvě největší města republiky. Provoz je před prodlouženým svátečním víkendem silnější než obvykle.

Po nehodě dodávky byly uzavřeny oba jízdní pruhy, aby mohl na místě přistát vrtulník. Podle benešovské policejní mluvčí Zuzany Stránské utrpěli dva lidé při havárii těžká zranění. Další člověk byl zraněn lehce. Policie zatím nezná ani předběžnou příčinu havárie.

Asi hodinu stála dálnice odpoledne. Po hromadné nehodě nebyl průjezdný ani jeden pruh, později policie zprůjezdnila odstavný pruh. Před místem střetu pěti osobních aut se vytvořila až osmikilometrová kolona. Rozjela se až po šesté hodině večer, kdy se podařilo dálnici plně zprůjezdnit.

Policisté, kteří v souvislosti s Velikonocemi intenzivněji řidiče kontrolují, dnes řešili dvě nehody, při nichž zemřeli dva lidé. Při srážce dvou osobních aut u obce Ohaveč na Jičínsku zemřel pětašedesátiletý řidič. O pět let mladší muž zemřel za volantem osobního vozu po střetu s nákladním automobilem u Mimoně na Českolipsku.