Prodejny Amsterdam shop musely zavřít

Praha - Nové syntetické drogy, které se od přelomu roku ve velkém prodávaly v obchodech na několika místech Česka, dnes z nabídky kamenných prodejen i internetových portálů zmizely. Důvodem je novela zákona o návykových látkách, která dnes začala platit a dosud legální narkotika postavila mimo zákon. Postih hrozí i uživatelům, kteří budou mít nová syntetická narkotika u sebe.

„Amsterdam shop je úplně zavřený. Ve Smile shopu jsou k dostání jen vodní dýmky,“ uvedl ředitel ostravské policie Tomáš Landsfeld. Právě v Ostravě se obchody s tímto sortimentem objevily už v období loňských Vánoc. Ještě ve čtvrtek si v nich zájemci mohli za částku okolo 200 korun pořídit dávku syntetické náhražky marihuany či nové syntetické drogy, které měly účinek podobný pervitinu či extázi. Mimo provoz je i internetový portál Amsterdam-shop.cz, kde se drogy daly objednat. „Celý náš sortiment zboží je ode dne 22. 4. 2011 nelegální na území Čech,“ uvedli majitelé sítě zástupci polské společnosti Poland Corporation.

Policisté, kteří až dosud byli nuceni sledovat legální prodej drog, se na dnešní den připravovali. Kvůli uvedení novely v platnost chystali kontroly v prodejnách. Když na místo dorazili, žádné zakázané látky nenašli. „Situaci ale i nadále budeme monitorovat a obchody pozorovat,“ uvedl Lansfeld. Kriminalisté se ale obávají, že prodejci už mají připravený nový sortiment drog, na které se ani rozšířený seznam zakázaných látek vztahovat nebude.

Mimo zákon je nově 33 položek

Nové syntetické drogy se dosud daly legálně koupit v několika městech Česka. Přítrž tomu učinila až novela, která doplnila do seznamů omamných a psychotropních látek celkem 33 položek. Mezi 30 látkami, které zakazuje, jsou například butylon, flefedron, mefedron, methylon, nafyron a salvinorin A. Novela také doplňuje seznamy látek, s nimiž mohou nakládat pouze oprávněné osoby pro lékařské či veterinární účely, o opioidy karfentanil a tapentadol a o anestetikum ketamin, který bude podléhat přísnějšímu režimu.

Předloha je reakcí na nárůst nabídky nových narkotik hlavně na severu Moravy. Obchody, kde se daly tyto drogy dosud legálně koupit, zakládají polské společnosti, rozšiřují se ale i do vnitrozemí. Podle původních předpokladů se narkotika dovážela z Polska, policie ale už objevila v Českém Těšíně i jejich výrobnu, kterou vlastnili polští občané.