Pokud video z výslechu Otakara T. zveřejnil policista, hrozí mu vyhazov

Praha – Nový šéf pražské policie Martin Vondrášek chce jednat hodně rázně, pokud se prokáže, že za únikem videa z výslechu Otakara T. stojí pražský policista. Asi desetiminutové video z výslechu se objevilo na serveru Novinky.cz. „Pokud by se prokázalo, že to doopravdy byl policista a vědomě zneužil svoji pravomoc, služební zákon zná pouze jednu možnost a tou je okamžité propuštění,“ dodal Vondrášek. Únikem informací se již zabývá inspekce policie, odbor vnitřní kontroly pražské policie, ale i policejního prezidia.

„Zdůrazňuji, že to nemusel být nikdo z policie, ale pokud se zjistí, že to někdo z pražské policie byl, budu jednat hodně, hodně rázně,“ prohlásil Vondrášek. Podle něj však nyní není možné případ zúžit na to, že to byl policista nebo občanský zaměstnanec policie. „Od 22. října jsem napočítal včetně krajského ředitelství policie v Praze osm subjektů, které v souladu se zákonem měly datový nosič k dispozici,“ dodal. Byly to policejní útvary, soud, státní zastupitelství či lidé, kteří vypracovávali různé podklady pro trestní řízení.   

„Já to vůbec neberu na lehkou váhu a vnímám to jako velký problém. My sami musíme vědět, zda v elitním týmu, který dělá vraždy, máme, nebo nemáme mezi sebou člověka, který je schopný tuto informaci někomu dát nebo prodat.“ Vondrášek už měl několik jednání na toto téma s odborem vnitřní kontroly či kriminální službou a chce v nich i nadále pokračovat. 

Už ve čtvrtek uvedla mluvčí pražského městského zastupitelství Štěpánka Zenklová, že se případem začala zabývat policejní inspekce s podezřením na spáchání trestných činů přijetí úplatku a zneužití pravomoci veřejné osoby. „Trestné činnosti se měl dopustit dosud neztotožněný policista, případně občanský zaměstnanec Policie České republiky, tím, že v přesně nezjištěné době v období od 21. října 2010, kdy byl záznam výslechu pořízen, do dnešních ranních hodin předal za úplatu videozáznam další neztotožněné osobě,“ uvedla Zenklová. 

Video zveřejnil server Novinky.cz, přepis výslechu pak i čtvrteční Právo. Otakar T. na záznamu mluví například o tom, jak do pražské Troje, kde se na podzim dívka ztratila a kde policisté v březnu nalezli její tělo, jezdil, aby si obhlédl dům, který chtěl později vykrást. Hovoří tam i o tom, jak si u stromu pouštěl na mobilu porno a u toho onanoval. Část výslechu jeden z policistů zaměřil také na batoh, který policie v Troji nalezla s jeho DNA. Prý ho jen ze zvědavosti okoukl, dovnitř se však nepodíval, protože spěchal a myslel si, že si ho tam někdo schoval.