Bohoslužba, nebo demonstrace? Rozhodovat bude Ústavní soud

Praha – Zřejmě až Ústavní soud bude muset rozhodnout, jestli může policie zasáhnout proti účastníkům bohoslužby, kteří blokují trasu předem nahlášených pochodů pravicových radikálů. Stížnost připravují odpůrci neonacismu. Impulsem byl policejní zásah v Krupce na Teplicku. Policie chtěla uvolnit cestu Dělnické straně sociální spravedlnosti a vytlačila z ulic účastníky improvizované bohoslužby.

V Krupce a předtím i v Novém Bydžově měla bohoslužba překazit pochod neonacistů. Ani v jednom případě se to však nepodařilo, policie účastníky bohoslužby z ulic vytlačila, aby zajistila volný průchod pravicovým radikálům. „Kdyby bylo údajné náboženské shromáždění protidemonstrací, tak dle našeho názoru nejde o výkon běžné náboženské svobody, v tu chvíli už jde o běžné shromáždění bez oznámení a tak je potřeba s tím nakládat,“ zdůvodňuje postup policie mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka.

Spor o to, jestli byl policejní zásah proti bohoslužbě v Krupce oprávněný, dostanou k rozhodnutí ústavní soudci. Obrátit se na ně chtějí odpůrci neonacismu. „Základ problému je v tom, že policie nepozná, co je to bohoslužba, nerozumí tomu, neorientuje se v problematice,“ prohlašuje Miroslav Brož z iniciativy V Ústí neonacisty nechceme.

Bohoslužba v Krupce u Ústavního soudu (zdroj: ČT24)

Zejména Romové mají z neonacistů strach a tvrdí, že pokud je policie neochrání, budou se bránit sami.