Nečasův kabinet dnes čeká další hlasování o důvěře

Praha - Jak je koalice jednotná po poslední krizi, to si dnes vyzkouší v praxi. V Poslanecké sněmovně se totiž vládu ODS, TOP 09 a VV pokusí na mimořádné schůzi sesadit opoziční ČSSD. Ta se rozhodla vyvolat hlasování o nedůvěře kabinetu premiéra Nečase po posledních kauzách některých ministrů. Názor sociální demokraté nezměnili ani po výměně některých šéfů resortů. Ministerské rošády označili za špatný aprílový vtip. Jednání o vyslovení nedůvěry vládě bude živě vysílat ČT24 od 14:30.

Vláda by ale měla hlasování bez problémů ustát. Poslanci VV po jednání klubu uvedli, že se všichni za kabinet premiéra Petra Nečase postaví. Podpora vládě je ale podle předsedkyně poslanců VV Karolíny Peake podmínečná a zatím potrvá do června. VV budou další účast ve vládě zvažovat dle toho, zda se jim podaří prosadit své požadavky ve vládním plánu důchodové a zdravotní reformy. Jednomyslnou podporu vládě slíbily i poslanecké kluby ODS a TOP 09.

Sociální demokracie se dnes podruhé v tomto volebním období pokusí svrhnout vládu. A to kvůli poslední krizi kabinetu a především pak kauzám některých ministrů. Shoda špiček vládních stran sice zažehnala rozpad vlády zevnitř, ne ale snahu sesadit ji jako celek. Podle ČSSD totiž premiér Nečas nesplnil hlavní úkol – odstřihnout od vládních funkcí lidi napojené na ABL. Napadá tak post vicepremiéra pro korupci Radka Johna a setrvání Josefa Dobeše v čele resortu školství. Ve čtvrtek přijal prezident demisi ministra dopravy Víta Bárty. Jeho nástupcem jmenoval Bártova náměstka Radka Šmerdu. Zároveň jmenoval novým ministrem vnitra bývalého elitního policistu Jana Kubiceho.

Opozice se pokusí svrhnout Nečasovu vládu (zdroj: ČT24)

Marek Benda:

"Tady se objevilo naprosto jasné podezření na Věci veřejné. Způsob, jakým se pan Bárta a ostatní dostali do politiky, je velmi problematický. Objevily se zde jasné pokusy o korupci uvnitř poslaneckého klubu VV."

Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka ale změny v kabinetu odsoudil. Podle něho pověst vlády spíše ještě zhorší. ČSSD není spokojena se jmenováním Kubiceho, nepovažuje ho za záruku nestrannosti ministerstva.

Bohuslav Sobotka:

"Za těch devět měsíců, co existuje vláda premiéra Nečase, je v tuto chvíli nejslabší. Proto se sociální demokracie rozhodla, že právě dnes požádá o hlasování možného vyjádření nedůvěry vládě."

K úspěšnému svržení vlády potřebuje opozice 101 poslanců, kteří budou hlasovat pro nedůvěru. Počet přítomných poslanců nemá na hlasování vliv. Členové ČSSD a KSČM mají dohromady 82 hlasů. Dále se k nim připojí dva bývalí členové poslaneckého klubu VV Jaroslav Škárka a Stanislav Huml. Zda i bývalá šéfka poslaneckého klubu VV Kristýna Kočí, zatím není jasné. „Uvědomuji si, že spory našich koaličních partnerů nevnáší dobré světlo na českou politiku, že je mnoho lidí zklamaných. I přesto považuji za velmi nevhodné, aby vláda skončila,“ podotkl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.

Koalice tak podle všeho dnešní hlasování ustojí, vláda má ale podporu jistou jen do června. Pak by měly přijít další ministerské rošády a hlasování o reformních zákonech. „Do konce června vláda předstoupí před poslance, předloží klíčové reformní zákony a spojí s nimi hlasování o důvěře vládě,“ konstatuje premiér Petr Nečas.