Mladíka uštkla zmije, jeho stav je vážný

Opava - Stav mladíka, kterého v pondělí v Hořejších Kunčicích na Opavsku uštkla zmije, je stále vážný. Lékaři čekají, jak se tělo s dávkou jedu vyrovná. Mladíka zmije uštkla v pondělí. Krátce po kousnutí zkolaboval. Ještě předtím byl s přivolanými záchranáři v kontaktu. Jeho stav se ale postupně zhoršoval. Už lékařka zasahující na místě jej proto uvedla do umělého spánku. Situaci komplikuje fakt, že muž byl silný alergik.

„Ten člověk, který byl kousnutý, je alergik. Došlo u něj k prudší alergické reakci. Takže ta situace není klasická intoxikace, ale spíše alergická reakce na ten jed,“ potvrdil Jiří Valenta z Toxinologického centra Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Mladíka zmije uštkla v pondělí nedaleko domu, kde bydlel. Krátce po kousnutí zkolaboval.

„Pacient je v umělém spánku napojený na plicní ventilaci. Hospitalizován je na našem anesteziologicko-resuscitačním oddělení. Stav je sice vážný, ale stabilizovaný,“ řekl mluvčí zdravotnického zařízení Daniel Svoboda. Dodal, že v tuto chvíli lékaři nemají moc šancí uštknutému pomoci. „Nyní záleží jen na tom, jak se tělo vyrovná s dávkou jedu,“ vysvětlil s tím, že zatím se případný převoz do jiné nemocnice neplánuje.

Moravskoslezští záchranáři v letošním roce již třikrát zasahovali u pacientů, kteří byli uštknuti jedovatými hady. Zatímco v prvních dvou případech, na Bruntálsku a v Ostravě, šlo exotické plazy, v tomto případě šlo o hada, který se v našich zeměpisných šířkách vyskytuje běžně.

Uštknutí zmijí většinou pro zdravého mladého člověka neznamená ohrožení na životě. Vyšší riziko ale hrozí lidem se závažnými srdečními, plicními či jinými onemocněními, a to především ve vyšším věku. Pozor by si měly dávat také malé děti. Kousnutí se projeví okamžitě krvavým otokem. Může se také objevit nadměrné pocení, břišní kolika, průjem, zvracení, otok obličeje, rtů i jazyka. V nejtěžších případech může během krátké doby nastat šokový stav se selháním srdce, plic, ledvin a celkovým krvácením.

Při poskytování první pomoci je nutné končetinu znehybnit, nad místem uštknutí přiložit elastickou bandáž. Rozhodně by se končetina neměla zaškrcovat, rána se také nemá rozřezávat a vytlačovat z ní jed. Důležité je rovněž postiženého člověka uklidnit a psychicky podpořit. Protože nelze vyloučit komplikace, je v každém případě nutný rychlý převoz postiženého do nemocnice.

Zmije
Zdroj: Ján Krošlák/ISIFA/SME