Na Šumavu by více měli dohlížet vědci, míní TOP 09

Praha - Předsednictvo TOP 09 chce, aby byla při rozhodování o postupu proti kůrovcové kalamitě v Národním parku Šumava posílena role přírodovědců. Úzké vedení strany dnes ocenilo nedávné rozhodnutí ministra Tomáše Chalupy (ODS) seškrtat převratné návrhy dočasně jmenovaného ředitele parku Jana Stráského. Odvolání Stráského nicméně TOP 09 nežádá. Stranický expert a exministr životního prostředí Bedřich Moldan připomenul, že Stráský byl jmenován pouze dočasně. Podle něho je třeba sledovat další vývoj.

Stráský podle Moldana drasticky mění dosavadní dvacetiletou koncepci národního parku, který má sloužit ochraně přírody. „Vidíme snahy, jak tento základní cíl postupně erodovat tím, že se bude proti kůrovci zasahovat i v prvních zónách, a to nejen mechanicky, ale i chemicky,“ popsal Moldan Stráského plány.

„Nemáme jen obavy, nýbrž strach,“ konstatoval předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Dodal, že je třeba bdít nad „největším pokladem českým“. Připomenul, že Stráský snížil vliv vědců na rozhodování o Šumavě, do rady parku by se podle něj měli přírodovědci vrátit.

Chalupa minulý týden povolil kácet i v nejcennějších partiích hor. Těžká technika ale do prvních, nejvíce chráněných zón národního parku vjet nesmí a dřevo má zůstat v parku k zetlení. Stejně tak Chalupa zakázal používání jedů v prvních zónách, na celé Šumavě pak bude zakázáno používat postřik z letadel. Chemikálie nebudou moct lesníci aplikovat na živé stromy ani v druhých zónách. Oproti Stráského návrhu Chalupa rozšířil počet bezzásahových lokalit. Celkem by se letos nemělo kácet na 12 801 hektarech, tedy 26 procentech území. Původní návrh počítal s 10 135 hektary, což by bylo zhruba stejně jako loni.