Liberecký DP si tramvaje postaví sám

Liberec – Vlastními silami začali zaměstnanci libereckého dopravního podniku sestavovat prototyp nové tramvaje, jehož součásti dodal výrobce Pragoimex. Podle mluvčího dopravního podniku Jiřího Veselky bude díky tomu výsledná cena nových tramvají o dvacet až třicet procent levnější, než kdyby Pragoimex dodával tramvaje už smontované. Prototyp má být dokončen letos na podzim, potom chce dopravní podnik každý rok vyrobit čtyři až pět nových tramvají.

Libereckými ulicemi a po meziměstské dráze do Jablonce nad Nisou v současnosti jezdí pouze staré tramvaje Tatra T3, donedávna byla v provozu i dvojice ještě starších vozů T2. Kromě obnovy vozového parku potřebuje dopravní podnik sehnat osm nových vozidel pro plánovanou trať na sídliště Rochlice.

O dodávku tramvají se ucházelo více společností, nakonec se společnost rozhodla pro unikátní řešení spojení vlastních zdrojů a Pragoimexu, který dodává tramvaje například do Ostravy nebo Plzně. „Podobné práce pro nás nejsou ničím novým, když děláme modernizaci tramvaje, tak ji také musíme rozebrat a pak znovu postavit,“ poznamenal mluvčí Veselka.

Stavba prototypu bude stát kolem 45 milionů korun, další vozy by pak měly být o něco levnější. „Srovnatelnou tramvaj nám nedávno nabízel Bombardier za 65 milionů korun,“ upozornil náměstek libereckého primátora pro dopravu Lukáš Martin.

Libercem budou od podzimu jezdit nízkopodlažní vozy dlouhé 22 metrů. Mají být tišší než dosud jezdící vozy, Pragoimex jejich konstrukci uzpůsobil nárokům, které v podhorském Liberci vznikají v zimě.

Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce chystá v souvislosti s novou tramvají i výtvarnou soutěž pro odbornou i laickou veřejnost. Ta by měla navrhnout podobu nové tramvaje. „Podmínky soutěže dokončujeme, vyhlásit ji chceme 5. května,“ řekl Veselka. Návrhy bude podnik přijímat do 5. srpna a v září vyhlásí vítěze. První tři nejlepší návrhy ocení - vítěze čeká 25 tisíc, druhého 15 tisíc a třetího 10 tisíc korun.