Auditorská firma je pro Babáka zlatý důl

Praha - Poslanec a ekonomický expert Věcí veřejných Michal Babák vydělal 40 milionů korun investováním tří set tisíc do auditorské firmy Bene Factum. S informací přišel server iDnes.cz. Malá auditorská firma vyrostla poté, co se jejími klienty staly pravděpodobně giganty Via Chem group, zkrachovalá Setuza a Spolek pro chemickou a hutní výrobu. Jak se podařilo firmě klienty získat a jakou roli hraje v obchodu Babák, donedávna skrytý akcionář, samotný poslanec odmítá komentovat.

Poslanec Babák se nechce vyjadřovat k tomu, jak se tak malé auditorské firmě podařilo získat klienty kolem konglomerátu Via Chemu, v jehož pozadí stojí podnikatel odsouzený za podvody Petr Sisák, jemuž se připisují velmi dobré kontakty na severočeskou ODS. „Vybrali si nás,“ cituje server jednoho z oficiálních vlastníků firmy Miloše Havránka. Zda je klientem i samotný Via Chem, odmítl potvrdit.

„Sisákova“ skupina, tedy Via Chem Group, Spolek pro chemickou a hutní výrobu a také Setuza, se v posledních letech těžce zadlužila, píše server. Jeden z majitelů Bene Factum Havránek dříve působil v auditorské firmě HZ Praha, která pro Setuzu pracovala. Podle jednoho ze zaměstnanců HZ měl právě Havránek Setuzu na starosti a HZ dodnes považuje za nefér, že jí přetáhl klienty.

Michal Babák ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

Auditorskou firmu Bene Factum v roce 2007 oficiálně založili Miloš Havránek a Petr Šrámek. Podle serveru iDnes.cz má údajně několik dalších skrytých akcionářů. Jedním z nich je poslanec VV Michal Babák, který má smlouvu na 15 procent akcií. Babák říká, že jejich prodejem získá 40 milionů korun, z nichž zaplatí dluhy. Ty nadělal patrně také proto, aby mohl dát své straně šest milionů korun.