R35 je po nehodě cisterny opět průjezdná

Bílá Lhota (Olomoucko) – Provoz na rychlostní komunikaci R35 byl po havárii nákladního auta s cisternou převážející naftu plně obnoven v pátek kolem 00:30. Autocisterna havarovala ve čtvrtek navečer na 242. km ve směru z Olomouce na Mohelnici. Silnice byla po dobu vyproštění vozidla ve směru na Mohelnici a poté i obousměrně uzavřena a doprava odkloněna. Hasiči nezjistili únik nafty z cisterny, asi 200 litrů nafty uniklo z nádrže nákladního vozu, uvedl ve čtvrtek krajský mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

Od 18:00 policisté silnici uzavřeli v obou směrech kvůli vyprošťování havarované soupravy. Ve směru na Olomouc byla zprůjezdněna ve 20:30, ve směru na Mohelnici byla uzavřena kvůli dekontaminaci místa nehody do zhruba 00:30.

„Nákladní vozidlo jelo ve směru od Mohelnice na Olomouc. Zřejmě ale dostalo smyk, přerazilo svodidla a havarovalo v opačném směru čtyřproudové vozovky. Silnice ve směru na Mohelnici bude zřejmě uzavřena několik hodin, úsek lze objet odklonem přes Mladeč,“ uvedl krajský policejní mluvčí Michal Pižurin. Podle něj řidič vyvázl z nehody bez zranění, dechová zkouška na alkohol u něj byla negativní.

Hasiči zachytili sorbentem uniklou naftu z nákladního auta, které leželo na boku. „Cisterna převážela asi 15.000 litrů nafty. Únik z ní jsme nezaznamenali. Speciální technika auto postavila zpět na kola i s nákladem, naftu nebylo nutné přečerpat,“ doplnil Hošák.