John láká do protikorupčního výboru také Vaveru

Praha – Vicepremiér pro boj s korupcí Radek John chce do svého třináctičlenného týmu přibrat i dalšího svého někdejšího náměstka na vnitru Františka Vaveru. Je tak po Michalu Morozovi další osobou, která po odchodu z ministerstva vnitra již dostala nabídku od bývalého nadřízeného. Informaci přinesl server Aktuálně.cz. Vavera by podle Johna mohl vládnímu protikorupčnímu výboru pomáhat s přípravami analýz. Se zájmem o další spolupráci ho prý John již seznámil.

František Vavera byl jedním z posledních z Johnova týmu, který se na ministerstvu udržel. I on však resort s novým šéfem Janem Kubicem opustil, stejně jako Moroz, Jiří Franc, František Salivar a Viktor Čech. S možným hromadným přesunem bývalých náměstků pod nový úřad však nesouhlasí premiér Petr Nečas. Kritizuje hlavně Johnův záměr přivést do protikorupčních služeb Moroze, kterému dosud chybí bezpečnostní prověrka a navíc je spojován s detektivní agenturou ABL. John však pohrozil, že z vlády odejde, pokud mu Nečas bude nadále mluvit do personálního obsazení úřadu.

Členové vládního výboru by spolu s Johnem měli dohlížet na protikorupční strategii na regionální úrovni i v rámci vlády. Budou také hlídat termíny, ke kterým se ministerstva v protikorupční strategii zavázaly. „Vznikne také rada vlády pro boj s korupcí, kde by měli být zúčastněni ministři nebo náměstci. Tam jde o to, aby se dodržely termíny, protože strategie je dojednaná výborně, ale jde o to ji dodržet,“ dodal před časem John.

Kromě toho bude také hlídat, zda resorty ve svých rozpočtech na boj s korupcí nezapomínají. „Aby se nestalo, že by po konci volebního období politici říkali: 'My jsme chtěli s korupcí bojovat, ale nebyly na to peníze.' A to bude velmi těžké vyjednávání, protože resorty budou šetřit v příštím roce zhruba 30 miliard korun,“ poznamenal. Do května má vládě předložit bližší koncepci svého úřadu.

Radek John
Zdroj: ČT24