Podepište a nezdržujte - i tak agentury nabízejí práci

Praha – Česká televize zjistila, že některé pracovní agentury používají při náboru zaměstnanců nátlak. Smlouvy se podepisují mimo kanceláře a uchazeči nemají možnost dokumenty okamžitě získat, navíc někteří podepisují i doklady, které mohou být zneužitelné. To je například případ agentury Personal Projekt, kde zájemci o zaměstnání museli při náboru podepsat nevyplněné daňové doklady.

Jedním z takových uchazečů byla i paní Naděžda, která měla zájem o práci v pražské pekárně. Do ruky žádnou pracovní smlouvu nedostala, naopak měla spoustu formulářů podepsat. „Všechny byly sepnuté a ona jen otáčela rohy, kde byl podpis,“ popisuje jednání náborářky Naděžda.

Mezi dokumenty, které musela podepsat, byl i nevyplněný daňový doklad. Na jeho základě prý pro ni bude v brněnském sídle společnosti vyzvedávat peníze, tvrdila jí pracovnice agentury. „Byla jsem upozorněna, že osm lidí už podepsalo, ať nezdržuju,“ mluví o způsobu, kterým byl vyžadován její podpis, paní Naděžda.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Skrytá kamera

Česká televize se do agentury rozhodla vyslat figuranta se skrytou kamerou. Kromě pracovní dohody dostal k podepsání opět i prázdný daňový formulář. A navíc doklad o ubytování za tři tisíce korun, přestože žádné ubytování nechtěl. „To jsou standardní smlouvy, které má naše účtárna všechny stejné,“ vysvětlovala mu stejná pracovnice agentury, s níž jednala i paní Naděžda.

Stejně jako ona ani figurant ČT žádné kopie dokumentů nedostal. Stane se tak prý, až je potvrdí centrála firmy v Brně. Teprve při druhé schůzce si mohl odnést alespoň pracovní dohodu. „Z čeho mám největší obavu, je výdajový doklad. Lístek mnou podepsaný nebyl vyplněný a teď vůbec netuším, k čemu ho může firma použít,“ uvedl figurant, který z požadavků ho nejvíce zaskočil.

Před – už neskrytou – kamerou se náborářka i ředitel agentury tvářili, že o takovém nátlakovém jednání s klienty vůbec nic nevědí. Šéf Personal Projektu nakonec oběma alespoň vystavil potvrzení, že firma neeviduje žádné jejich dokumenty a že ke společnosti nemají žádné právní závazky.