Nečas chystá další změny ministrů, mluví se o Vondrovi a Fuksovi

Praha – Premiér a předseda ODS Petr Nečas chystá podle serveru Aktuálně.cz další změny ve vládě. Podle informací z vedení strany by měl odejít ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) a ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS). Premiér se zatím k personálním změnám nevyjádřil. Obměnu kabinetu ale údajně zamýšlel právě na přelomu května a června a Fuksův odchod měl být jeho součástí. Vládní krize ale změny v kabinetu urychlila a do jisté míry zbrzdila i Fuksův pád. Jeho odvolání totiž začali požadovat politici VV výměnou za odchod svých politiků, což premiér v tu chvíli nemohl potvrdit.

„Spekulace o personálních změnách ve vládě jsou v tuto chvíli naprosto bezpředmětné,“ uvedl pouze premiér. Podle serveru ale nepatřil Fuksa nikdy mezi Nečasovy oblíbence. Byl vnímán jako politik, který má blízko k Mirku Topolánkovi a také k ministru financí Miroslavu Kalouskovi, kterému dělal v Topolánkově vládě náměstka. Vondru by podle serveru mohl nahradit jeho dosavadní náměstek Jiří Šedivý, který už jednou resort řídil, nebo politik z ODS. Expertem na otázky bezpečnosti je v této straně poslanec Jan Vidím.

Ivan Fuksa:

„Mé působení v kabinetu nesouvisí s tím, zda mám, či nemám politickou podporu. Je to o tom, jak pracuji, a já si myslím, že výsledky za mnou vidět jsou.“

Odvolání Fuksy ale může narazit na odpor středočeské organizace, kde má svou domovskou buňku. „Středočeská organizace stojí za Ivanem Fuksou,“ tvrdí poslanec Marek Šnajdr. Připouští ale, že Fuksa nemá stoprocentní podporu. Ministra dlouhodobě kritizuje například bývalý středočeský hejtman Petr Bendl. Ve čtvrtek se schází regionální sněm středočeské ODS, Fuksa si tam podporu může otestovat. „Je možné, že debata na toto téma zazní, ale já nebudu teď říkat, zda o podporu požádám,“ řekl Aktuálně.cz Fuksa.

Změny ve vládě může ovlivnit i nový šéf poslanců ODS

Fuksa měl dosud ve straně silného zastánce, předsedu poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře. Jeho dosavadní vliv je ale nyní otřesen aférami. Uškodilo mu zejména zveřejnění tajně pořízené nahrávky bývalé poslankyně Věcí veřejných Kristýny Kočí, ve kterém Tluchoře označila za spolustrůjce puče uvnitř VV. Tluchoř patřil i k politikům, kteří razili teorii vládnout dál bez VV, což premiér nechtěl. Poslanecký klub ODS bude v polovině června volit nové vedení. Tluchoř tak může o svou dosavadní funkci přijít. Podle zdrojů z ODS chce navíc premiér realizovat změny ve vládě teprve poté, jak se klub rozhodne.

Premiér Petr Nečas
Zdroj: ČT24