Psychiatr dostane milionové odškodnění kvůli napadení mačetou

Praha – Psychiatr Karel Hynek, kterého v roce 2003 napadl pacient mačetou, dostane odškodnění čtyři miliony korun. S konečnou platností o tom dnes rozhodl pražský městský soud, který tak potvrdil verdikt obvodního soudu. Hynek žádal finanční kompenzaci za nečinnost policie, několikrát totiž na hrozící nebezpečí upozorňoval, ale nedočkal se ochrany. Podle mluvčí soudu Martiny Lhotákové byla kvalita života žalobce mimořádně znehodnocena, proto tento případ odůvodňuje mimořádné zvýšení bolestného. Hynek totiž původně žádal odškodnění jen milion korun, už obvodní soud ho ale zvýšil.

Útočník podle znalců trpí vážnou duševní poruchou s bludy a sexuální deviací - homosexuální pedofilií a sadismem. Právě kvůli zvráceným sexuálním představám začal Hynka navštěvovat. Časem však začal mít pocit, že mu chce lékař ublížit. Pocit v květnu 2003 vyústil v útok mačetou v lékařově ordinaci v Krkonošské ulici na Vinohradech. „V té době již dva roky nebyl mým pacientem,“ uvedl Hynek, který byl po napadení převezen v bezvědomí a s těžkým zraněním hlavy a rukou do nemocnice.

Po dvou náročných operacích byl propuštěn. Podle soudkyně si jeho léčba vyžádala více než devět měsíců. Hynek při útoku utrpěl zranění obou horních končetin i lebky. Má vpáčený úlomek kosti v hlavě, kvůli kterému trpí nespavostí a častými bolestmi hlavy. Proto musí užívat prášky na tlumení bolesti. Navíc trpí i posttraumatickou stresovou poruchou a depresemi. Kvůli velkému riziku se Hynek nenechal operovat, nicméně úlomek může být prý „časovanou bombou“, protože nikdo neví, co může v hlavě způsobit.

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)

Útočník se však stíhání vyhnul, soud mu před pěti lety kvůli nepříčetnosti uložil ochrannou ústavní léčbu. Dnes ovšem Hynek upozornil, že je pachatel znovu na svobodě a je léčen pouze ambulantně.

Psychiatr se ve své žalobě opíral především o závěry kontrolních orgánů ministerstva vnitra, které prý zjistily v postupu policie pochybení. Podle dřívějšího vyjádření jeho právníka Hynek několikrát prosil policii o pomoc s tím, že mu pacient vyhrožuje. Policisté nejprve případ odložili, protože neměl lékař pro své tvrzení žádné svědky. Ani poté, co jeho slova potvrdili další lidé, však policie nijak nezareagovala. „Nelze spoléhat pouze na to, že až bude někdo zavražděn, takže pak může být policie teprve činná. Policie měla té situaci předejít, zvlášť když měla možnosti,“ uvedl po soudním jednání napadený docent.