Profesor Holý zasvětil život biochemii, slaví 75 let

Praha - V Praze probíhá sympozium „Chemie potkává biologii“ věnované objevitelům nových antivirotik, českému vědci Antonínu Holému z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR (ÚOCHB AV ČR) a jeho blízkému spolupracovníkovi Eriku de Clercqovi z Katolické univerzity v Lovani v Belgii. Na poznatcích Antonína Holého se zakládají například celosvětově užívané léky, které pomáhají pacientům trpícím leukémií, žloutenkou typu B (Hepsera) nebo bránící viru HIV v rozvoji choroby AIDS (Viread, Truvada, Atripla). Oba vědci letos slaví jubileum, profesor de Clercq oslaví 70. narozeniny, profesor Holý se dožívá 75 let.

Jak uvádí internetový server AV ČR, profesor Antonín Holý se věnuje vědecké práci v oblasti organické chemie celý svůj život. Jeho zásluhy ve vývoji medicinální chemie jsou považovány za zásadní. Založil světově věhlasnou českou školu chemie nukleových kyselin. Se svým týmem objevil skupinu látek s obecným názvem „acyklické nukleosidfosfonáty“, které se staly základem nové generace léků působících nejen proti virům. Antivirotika z laboratoře Antonína Holého jsou aplikována u 90 % nově léčených HIV pozitivních a AIDS pacientů, u stávajících pacientů činí jejich podíl 70 %.

Vedoucí juniorského týmu ÚOCHB AV ČR Marcela Krečmerová:

„I v těch nejvyšších funkcích, třeba v dobách, kdy dělal ředitele ústavu, si vždycky našel čas na skutečnou práci. Za něj to neudělali všechno studenti, ač měl samozřejmě obrovský tým, ke konci asi čtyřicet lidí. Ale i v těch nejvyšších funkcích si navlékl plášť, šel do té laboratoře a sám prováděl experimenty.“

Výzkum založený na poznatcích profesora Holého pokračuje v ÚOCHB AV ČR i nadále. Sám profesor svou laboratoř v roce 2010 rozdělil na tři vědecké týmy a jeden vědecko-servisní tým, vedené mladými badateli. „Je nutné zdůraznit, že HIV je stále smrtelná nemoc, která ohrožuje spousty lidí. Na světě je 33 milionů nemocných, v současné době se podávají takové směsi účinných látek, které dokáží virus udržet dlouhou dobu na uzdě, nicméně vyléčit ho neumějí. Zatím to ani nevypadá, že by taková léčba byla na obzoru,“ uvedl ve Studiu ČT24 vedoucí jednoho z týmů ÚOCHB AV ČR Radim Nencka.