Fakultní nemocnice loni vydělaly 340 milionů

Praha - Jedenáct fakultních nemocnic spolu s dalšími čtyřmi zdravotnickými zařízeními vydělaly loni 340 milionů korun před zdaněním. Podle náměstka ministra zdravotnictví Vladimíra Pavelky se tak dál snižuje zadlužování a ubývá i závazků po době splatnosti. Za poslední čtyři roky se také zvýšila ekonomická stabilita a efektivita fakultních nemocnic, jsou i vyšší tržby. Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo i výsledky auditu první výzvy integračního operačního programu na nákup vybavení onkologických center a traumacenter.

Hodnocení se týká 11 fakultních nemocnic, Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM), Masarykova onkologického ústavu a Ústavu pro péči o matku a dítě. I přes hospodářskou krizi jsou podle Pavelky fakultní nemocnice a zařízení, která ministerstvo řídí, likvidní a míra jejich zadluženosti klesá. Roste také produktivita práce a platy lékařů. Zatím nelze odhadnout, jak by se přesně do hospodaření a čísel mohlo promítnout chystané zvýšení daně z přidané hodnoty.

Náměstek se navíc domnívá, že výsledky nemocnic by se mohly zlepšit i po plánovaném zrušení desetiny akutních lůžek. Ministr Leoš Heger (TOP 09) už dříve řekl, že by se jich mělo seškrtat asi 6 200. Polovina z nich by se měla převést na lůžka sociální.

Brífink k hospodaření fakultních nemocnic (zdroj: ČT24)

Podle Pavelky se snižuje také podíl pohledávek po lhůtě splatnosti. Těch ubylo nejvíc v letech 2007 a 2008. Tak „strmého pádu“ není už možné docílit, podotkl náměstek.

Ministerský audit kontroloval ceny u 300 přístrojů, které nemocnice nakoupily. 210 jich bylo nakoupeno za obvyklé ceny, 22 přístrojů dokonce za cenu nižší. V 66 případech ale byla cena vyšší, než je obvyklé. Na traumatologii v Krajské nemocnici Liberec proto zřejmě proběhne hlubší kontrola. Podle auditu také 71 procent všech zakázek realizovaly pouze čtyři největší kompletátorské firmy. 

Leoš Heger
Zdroj: ČT24