Tluchoř by mohl přijít o vedení už příští středu

Praha - Vedení poslaneckého klubu ODS se bude volit už příští středu, a nikoli až v červnu, jak se původně očekávalo. O funkci by mohl přijít dlouholetý předseda frakce Petr Tluchoř. Někteří poslanci nejsilnější vládní strany ho kritizují za účinkování v době vládní krize. Na termínu volebního zasedání se ve středu dohodlo předsednictvo klubu ODS.

„Protože červnová schůze sněmovny bude nesmírně náročná kvůli tomu, že přijdou nejvýznamnější reformní zákony, chceme, aby klub ODS měl nově zvolené předsednictvo ještě před ní,“ uvedl poslanec ODS Jan Vidím. „Nevím jestli bude nějaký protikandidát, ale předpokládám, že k výměně předsedy nedojde a spíše je to snaha nenechat se zvenčí odstřelovat, rozvařovat a zpochybňovat, takže proto jsme se rozhodli, že volbu předsedy urychlíme,“ řekl místopředseda klubu Marek Benda.

Tluchoř v čele frakce ODS vadí Věcem veřejným. Vyčítají mu, že spolu s bývalou šéfkou klubu VV Kristýnou Kočí chystal puč ve frakci nejmenší vládní strany. Při vládní krizi vystupoval vůči VV nejradikálněji. Předsedkyně jejich klubu Karolína Peake už dříve uvedla, že má problém s ním komunikovat.

Tluchoř opětovnou kandidaturu potvrdil

Tluchoř dnes řekl, že znovu kandidovat na předsedu klubu bude. Předsednictvo klubu se podle něj rozhodlo pro termín nové volby vedení jednomyslně. Termín podle něj vyhovuje jednacímu řádu a není na něm nic mimořádného. Občanští demokraté říkají, že šéf jejich klubu musí mít silný mandát, ať to bude Tluchoř, nebo někdo jiný.

Někteří poslanci ODS nicméně Tluchoře ostře kritizovali za to, že během vládní krize údajně nestál za premiérem a předsedou ODS Petrem Nečasem a ODS svým jednáním uškodil. Za krizí viděl „tluchořovskou kliku“ v ODS i prezident Václav Klaus.

Poslanec ODS Boris Šťastný, který patřil ke kritikům Tluchoře, zatím nechtěl předjímat, zda bude mít Tluchoř nějaké protikandidáty. „Bude hodně záležet na předsedovi Nečasovi, který jasně řekl v minulosti, že je pro něj soulad mezi premiérem a předsedou klubu důležitý a právě o tom bylo i jednání jednoho z předchozích klubů, kdy Petr Nečas takto svoji vůli projevil,“ řekl Šťastný.

Vedení ODS trvá na tom, že příčinou krize byly politické praktiky faktického šéfa VV Víta Bárty. Někdejší ministr dopravy údajně dával některým vlastním poslancům peníze za loajalitu. Byli mezi nimi někdejší předsedkyně klubu VV Kočí a Jaroslav Škárka, podle kterých to byly úplatky. Bárta však tvrdí, že jim peníze půjčil. Na veřejnost se také dostal Bártův tři roky starý plán získat prostřednictvím politiky ekonomickou moc.

Boris Šťastný
Zdroj: Stanislav Peška/ČTK