Poslanci schválili novelu energetického zákona

Praha - Poslanci se dnes přiklonili k novele energetického zákona, která má více ochránit zákazníka a liberalizovat trh. Posiluje pravomoci a nezávislost ERÚ. V poslanecké sněmovně současně zrušili dosavadní praxi pro cizince, která omezovala nákup české zemědělské půdy. Politici se vyslovili také pro zpřísnění sledování vozů převážejících výbušniny či novelu, která má pro celníky zjednodušit proces zadržení padělaného zboží. Snadnější má být podle předlohy i postup pro zničení padělků. Všechny novely nyní čeká projednání v Senátu.

Novela energetického zákona

Poslanci dnes v závěrečném čtení schválili vládní novelu energetického zákona. Tato novela zavádí větší liberalizaci energetického trhu a má tak více ochránit spotřebitele. Zvýšit má práva spotřebitelů v přístupu k informacím o cenách energií. Má být jednodušší i vyměnit dodavatele elektřiny a plynu, který nečekaně zdražil nebo změnil podmínky. Půjde to do tří měsíců a bez udání důvodu. „Zároveň se zpřísňuje i dohled nad těmito vztahy mezi odběrateli a dodavateli,“ tvrdí ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS).

Reportáž Zuzany Luňákové a Olgy Málkové (zdroj: ČT24)

Poslanec (ČSSD) David Rath o možnosti odpojování elektráren:

„Ten návrh je zcela chaotický, velmi diskriminující. Někdo může být odpojen s kompenzací, někdo bez kompenzace. Nemá to hlavu ani patu.“

Předloha vyvolala velký zájem poslanců. Jen hospodářskému výboru se sešlo víc než 230 pozměňovacích návrhů. Výbor doporučil do zákona například zapracovat pravidlo, aby malé vodní elektrárny nespadaly do režimu takzvaného dispečerského řízení. To znamená, že v případě přebytku elektřiny v síti by nemělo být možné je na dálku odpojit. „Mohou být odpojeni všichni, samozřejmě v jiném režimu, protože snižovat výkon jaderné elektrárny je technicky složitější,“ dodává předseda hospodářského výbory sněmovny Milan Urban (ČSSD).

Měřáky teplé vody, energetické štítky

Sněmovna dnes při schvalování novely energetického zákona rozhodla, že dodavatelé teplé vody budou mít povinnost do letošního 1. září instalovat měřáky teplé vody na patě domu. Vláda chce tuto povinnost zrušit, někteří poslanci ČSSD ji chtějí naopak zachovat.

Poslanci projednali a v prvním čtení podpořili také novelu zákona o hospodaření energií. Tato novela zpřesňuje povinnosti výrobců označovat spotřebiče tzv. energetickým štítkem. Zákazník z něj může zjistit, kolik energie výrobek spotřebuje. Toto opatření ho má motivovat k tomu, aby si kupoval šetrnější výrobky.

Sněmovna zrušila omezení nákupu české zemědělské půdy pro cizince

Poslanci schválili novelu devizového zákona, která ruší pro cizince omezení nákupu zemědělské půdy, lesů i dalších nemovitostí v ČR. Zákaz prodeje půdy si Česko vyjednalo při vstupu do EU před sedmi lety, tato výjimka přestala platit počátkem letošního května. Omezení bylo legálně obcházeno. Desítky tisíc hektarů české zemědělské půdy navíc již vlastní zahraniční firmy, které mají v ČR sídlo. Novela, kterou nyní dostane k projednání Senát, má začít platit dnem vyhlášení ve Sbírce zákonů.

O prodloužení výjimky Brusel požádaly sousední státy, požadovala to neúspěšně i česká Agrární komora. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) již dříve upozornil, že existují dva způsoby, jak současný zákon obejít, takže mnoho půdy již cizinci nyní vlastní. Na prodloužení výjimky by podle Kalouska vydělali pouze takzvaní bílí koně, jejichž prostřednictvím si cizinci půdu opatřili.

Bude zaveden certifikát pro biopaliva

Novela zákona o ovzduší dnes rovněž prošla sněmovnou. Prodejci pohonných hmot, distributoři biopaliv i pěstitelé se budou muset prokazovat certifikátem, že při výrobě a dopravě biosložky byla splněna kritéria udržitelnosti. Ta spočívají v tom, že při použití prodávaného paliva vzniklo méně emisí oxidu uhličitého než spalováním nafty a benzinu, i když se započítají emise uvolněné do ovzduší při jeho výrobě a distribuci.

Náklady na provoz jednoho vozu stoupnou kvůli novému opatření podle propočtů ministerstva o 300 korun ročně, autodopravci připlatí statisíce. Profitovat by měli z nové úpravy zemědělci, protože jako dodavatelé místních surovin budou mít v hodnocení výhodu před dovozci ze vzdálenějších zemí.

Sněmovna schválila peníze na podporu oprav bytových domů

Poslanci dnes schválili i návrh umožňující opětovné otevření programu Nový panel Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB). Fond bude moci letos uzavřít s majiteli bytových domů smlouvy o poskytnutí úrokových dotací v hodnotě miliardy korun. Kvůli nedostatku peněz bylo přijímání žádostí od loňska pozastaveno.

Poslanecká sněmovna se dnes měla zabývat především ekonomickými tématy a vrátit se i k návrhu, který ruší zákon o neziskových nemocnicích. Jednání o něm musela sněmovna ve čtvrtek na žádost ČSSD přerušit, stejně tak se stalo i dnes. Návrh předložili poslanci ODS, TOP 09 a VV. Současná právní úprava obsahuje podle koalice mnoho právních vad, nejasností, je nepoužitelná a neúčinná. Autory platného zákona o neziskových zdravotních zařízeních jsou sociální demokraté. Ti s jeho zrušením nesouhlasí. Tvrdí, že je za ním jen snaha nemocnice zprivatizovat.

Sněmovna se dnes naopak nevěnovala takzvané malé důchodové reformě a novele zákoníku práce. Oba návrhy jsou sice zařazeny do programu, nemají však ještě platné lhůty pro jednání. Koalice při středečním projednávání novely totiž nezkrátila ze 72 na 48 hodin zákonnou lhůtu na rozdání pozměňovacích návrhů.