Policie viní šestici z daňových úniků za 420 milionů

Brno – Šest lidí z Moravy stíhají policisté z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality za daňové úniky ve výši 420 milionů korun. Policie má za to, že šestice v roce 2009 krátila daně z přidané hodnoty při obchodech s minerálními oleji, které se využívají k výrobě nafty a benzinu. Za krácení daně hrozí obviněným od pěti až do deseti let vězení.

Skupina se předloni zapojila do nákupu a prodeje asi 200 milionů litrů minerálních olejů. Plánovitě a dlouhodobě zneužívali rozdílného stanovení základu daně z uskutečněných zdanitelných plnění, vysvětlil Skřepek. Obvinění údajně k zastření trestné činnosti použili trik spočívající ve vytvoření fakturačního řetězce předstíraných nákupů a prodejů olejů a ve vytváření nepravdivých daňových dokladů. Ty pak zanesli do účetnictví a daňových přiznání. I když měli zdaňovat desítky milionů, odvod daně byl minimální.

Policie zajistila velké množství důkazních materiálů při domovních prohlídkách a prohlídkách nebytových prostor v Olomouci, Opavě, Uherském Hradišti, Kunovicích a v Hranicích na Moravě. Ty se nyní vyhodnocují. Šestice je ve vazbě. Policisté u členů skupiny zajistili na jejich účtech a v hotovosti celkem 3,5 milionu korun. Do vyšetřování této kauzy a prohlídek se zapojila bezmála stovka policistů.