Nemocnicím docházejí peníze na léčbu mozkové mrtvice

Praha - Centra pro léčbu mozkové mrtvice varují, že v druhé půli roku nebudou mít dost peněz na léčení a budou muset omezit počty pacientů. Pokud pojišťovny peníze nepřidají, budou muset nemocnice dotovat léčbu ze svého, varoval předseda výboru cerebrovaskulární sekce České neurologické společnosti a primář neurologie Nemocnice Jihlava Ondřej Škoda. Všeobecná zdravotní pojišťovna připravena s nemocnicemi jednat. Podání první účinné léčby po záchvatu mrtvice stojí pro jednoho pacienta 20 tisíc korun.

Úhradová vyhláška pro letošní rok podle Škody nepočítá s 33 centry, z nichž deset komplexních poskytuje i neurochirurgickou péči. Platby nemocnicím vycházejí z úhrad roku 2009, kdy tato síť nebyla. „Na obzoru jsou nové účinné léky pro prevenci mozkové mrtvice a my potřebujeme od politiků organizační i ekonomickou podporu sítě center,“ uvedl primář. Cílem podle něj je, aby se na iktovou jednotku dostal každý pacient s mrtvicí. Záchranáři jsou vyškoleni v tom, kam tyto lidi vozit. Veřejnosti se dostává osvěty o prvních příznacích nemoci.

Podle mluvčího VZP Jiřího Roda ustavilo ministerstvo zdravotnictví síť iktových center, zatím ale nenásledoval další krok, kterým by se do center přesunuly úhrady z paušálu nemocnic, které přestaly péči poskytovat: „VZP neplánuje pro rok 2011 plošné vyjmutí úhrad v iktových centrech z paušálu. Jsme ale připraveni individuálně s nemocnicemi jednat, což se už i z důvodu restrukturalizace lůžek děje.“

Cévní mozková příhoda, lidově mrtvice, je druhou nejčastější příčinou úmrtí v Česku. Ročně postihne kolem 40 tisíc lidí, podle nejnovějších dat na ni v roce 2007 zemřelo 4 666 mužů a 6 974 žen. Ve stejném roce bylo přes 41 tisíc hospitalizací. Až čtvrtina pacientů zůstane trvale odkázána na „institucionální“ péči.

Péče v Česku zaostává

Příznaky mrtvice:

  • náhlá ztráta citlivosti
  • porucha hybnosti ve tváři a končetin na jedné polovině těla
  • porucha komunikačních schopností
  • dezorientace, zmatenost
  • porucha chůze a rovnováhy
  • bolest hlavy
  • ztráta vědomí

Podle odhadu odborníků je v Česku 190 tisíc nemocných. Celkové roční náklady na nemocniční péči o pacienty s mrtvicí jsou 1,25 miliardy korun. Úmrtnost na mrtvici klesla v letech 1986 až 2007 i díky novým léčebným postupům a posílení prevence o 62 procent, přesto dál patří podle předního českého neurologa profesora Pavla Kalvacha k nejvyšším v rozvinutých zemích. Problém podle něj je, že mrtvice postihuje lidi ve stále mladším věku.

Ve Švýcarsku, USA, Skandinávii či Japonsku mají lidé mrtvici až ve vyšším věku. Pokud se porovnají země podle roků zmařeného života, tedy o kolik let se zkrátí život pacienta, nebo ho prožije jako invalida, je to pro ČR 7,6 roku. Čína nebo Ukrajina uvádějí 12,7 roku, Rusko 19 let. Naopak Švýcarsko či Skandinávie, které jsou na tom nejlépe, jen 3,7 roku. Lidé mohou snížit riziko tím, že si včas léčí vysoký tlak a cholesterol, případně cukrovku, nekouří, zdravě jedí a pravidelně cvičí.

Všeobecná zdravotní pojišťovna
Zdroj: ČT24