Biotechnologické centrum u Vestce nebude, není pozemek

Praha - Národní biotechnologické a biomedicínské centrum za 365 milionů korun u Vestce nedaleko Prahy zřejmě nevznikne. Ministerstvo obrany podle hejtmana Davida Ratha na kraj nepřevedlo příslušný pozemek. Většinu peněz na výstavbu centra měl kraj získat z Evropské unie. Podle Ratha ale záleželo i na tom, zda se hejtmanství podaří získat nevyužívané pozemky ministerstva pro vojenská zařízení, která již nejsou v činnosti.

„Bohužel mám zprávu, že ministerstvo obrany nám tyto pozemky nepřevede, tudíž - je to škoda - ale projekt nebude realizován, protože jiné pozemky kraj v této lokalitě nemá,“ uvedl Rath. Podle hejtmana byl celý projekt zatím ve stádiu příprav, byl vybrán provozovatel centra a jednalo se s obranou o pozemcích. Důvody zamítavého stanoviska Rath podle svých slov nezná.

Vědecké pracoviště mělo podle hejtmana navazovat na další významné evropské projekty, které se v této lokalitě chystají - na Biotechnologické a biomedicínské centrum (Biocev), které připravují Akademie věd a Univerzita Karlova, a na centrum s nejvýkonnějším laserem na světě v Dolních Břežanech, jež nedávno definitivně schválila Evropská komise. Oba projekty ale vzniknou i bez biotechnologického a biomedicínského centra.

Zda se podaří nevyužitou dotaci přesměrovat na jiný projekt, kraj zatím nezjistil. „Musíme se zorientovat, co lze dělat, zda je to přesunutelné jinam,“ uvedl Rath. Zda se to podaří, je ale otázkou, protože nejde o peníze z regionálního operačního programu, nýbrž z programu spravovaného vládou.