Za smrtelnou nehodu při závodě obviněn pořadatel

Praha - Z usmrcení z nedbalosti obvinila policie organizátora loňského závodu do vrchu v Berouně. Jedno z aut tam tehdy srazilo a zabilo patnáctiletou dívku. Podle závěrů vyšetřování nezajistil organizátor dostatečně bezpečí diváků, kteří na místě nehody něměli v žádném případě stát. V případě, že ho soud uzná viným, hrozí mu až tři roky vězení.

Po téměř roce šetření je na stole verdikt vyšetřovatelů: Podle nich nechali organizátoři diváky v prostoru, který byl při vyjetí auta z trati bezprostředně ohrožen. Kriminalisté naopak z žádného trestného činu neobvinili závodníka, jehož vůz přihlížející dívku usmrtil. „Závod se totiž konal na uzavřené trati a řidiči se v tomto případě nemusejí řídit zákonem o pozemních komunikacích. Nemusí dodržovat pravidla silničního provozu. Je to soutěž a jeho úkolem je projet trať co nejrychleji,“ uvedl vyšetřovatel Antonín Klika.

Podle svědků vjel řidič vozu Nissan 350Z na rovném úseku silnice nečekaně do příkopu, převrátil se a po 150 metrech smetl dívku, která se skupinkou dalších lidí stála u závory. „Dívka utrpěla těžká zranění, především vážné zranění hlavy. Záchranáři byli na místě rychle, cesta na místo jim trvala jen čtyři minuty,“ sdělila mluvčí středočeské záchranné služby Tereza Janečková. „Dívka byla v bezvědomí a bez srdeční akce. Záchranáři jí okamžitě zajistili dýchací cesty a zahájili oživování. Udělali pro záchranu jejího života maximum, bohužel se jednalo o natolik vážná poranění, že jim dívka na místě podlehla,“ popsala. Resuscitace trvala více než hodinu.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Organizátor závodu, šestapadesátiletý muž z Chomutovska, svou vinu odmítl. Podle policie trvá na tom, že nepochybil, a odkazoval mimo jiné na své dlouholeté zkušenosti s pořádáním podobných typů soutěží. Neštěstí se stalo před rokem při automobilovém závodě do vrchu z Berouna do Chyňavy, kdy závodní auto vylétlo mimo trať a srazilo mladou divačku. Dívka tehdy utrpěla těžká zranění, kterým později podlehla.