Kamiony do Vídně dojedou jen přes Mikulov

Vídeň – Jeden z významných česko-rakouských hraničních přechodů Dvory/Neunagelberg se od 1. července fakticky uzavře kamionům. Dolnorakouský hejtman Josef Pröll chce dálkové kamionové dopravě zakázat vjezd na silnice B2 a B4, které vedou od jihočeského přechodu přes Schrems, Horn a Stockerau do Vídně. Podle hejtmana intenzivní nákladní doprava škodí životnímu prostředí, řidiči přitom mají k jízdě po této trase jediný důvod – vyhýbají se placení mýtného na dálnici A5, na kterou se dostanou přes Mikulov.

Provoz kamionů od hranic s Českem do Vídně po silnicích B2 a B4 připravuje dálniční společnost ASFINAG o pět tisíc eur denně, napsal rakouský list Kurier. Podle hejtmana Prölla sice dálnice A5 „prohrála soutěž v přitažlivosti pro provoz“, přesto chce právě na ni nákladní dopravu dostat. „S českou stranou jsme to dohodli. České orgány umístí u hranic náležité informační cedule. Výjimku bude mít jen cílová a zásobovací přeprava pro naše regionální hospodářství,“ uvedl hejtman.

Rakouská policie chystá po 1. červenci, kdy zákaz vjezdu vstoupí v platnost, časté kontroly. Dostala instrukce, aby proti řidičům, kteří zákaz poruší, postupovala co nejostřeji.

Na dálnici A5 se kamiony přesunou, přestože zatím není dokončena. Josef Pröll ale potvrdil, že Dolní Rakousko počítá s její dostavbou k Mikulovu v roce 2013. Tah má na hranicích navázat na českou rychlostní silnici R52. V Rakousku se hovořilo o možném odložení stavby, to ale hejtman podle Kurieru razantně odmítl.