Armádní veletrh IDET letos není pouze o zbraních

Brno – Na brněnském výstavišti začal armádní veletrh IDET. Poprvé se ale nejedná pouze o přehlídku zbrojní techniky, jeho velká část je zaměřená na civilní bezpečnost a pomoc při živelních katastrofách. Od čtvrtka ho navíc doplní nabídka požární techniky. V minulosti se tyto akce v dvouletém cyklu střídaly. Celkem do Brna přijede 548 firem z 27 zemí. Pořadatelé očekávají, že expozice navštíví až třicet tisíc lidí, převážně odborníků.

Kromě zbraní a techniky čistě vojenského charakteru jsou na výstavní ploše k vidění i jiné prostředky pro zajištění bezpečnosti. Při neštěstích, požárech i epidemiích například najdou uplatnění speciální nosítka s vakem. Ten může chránit přetlakem zraněného před infekcí nebo naopak podtlakem izolovat nemocného od okolí. “Nosítka umožňují v průběhu celého transportu jeho monitorování, zachování životních funkcí, dodávku kyslíku, vlastně kompletně jako sanitka,“ uvedl zástupce výrobce Pavel Kostka.

Jiná firma zase představila přístroj, který může zachránit mnoho lidských životů zejména během humanitárních katastrof. Její cisterna dokáže během jediné vteřiny jakkoliv špinavou vodu přeměnit na pitnou, stejná technologie přitom pomáhala například v zemětřesením postiženém Haiti. Podle Michaela Koolena je čistící systém schopen za jedinou hodinu vyrobit tři tisíce litrů čisté vody.

Reportáž Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)

Bez zbrojních novinek by to nešlo

Veletrh IDET se tímto způsobem snaží zbavit nálepky zbrojařského festivalu. I když ani militarističtí nadšenci o novinky ze své branže nepřijdou. Česká armáda zde totiž stejně jako každý rok ukazuje svou novou výzbroj a výstroj. Nyní mezi ní patří lehká mostová souprava, která se uplatnila při povodních, vrtulník V3A Sokol, nebo obrněný transportér Pandur. Odborníci představí tři fáze jeho výroby.

K vidění budou také terénní Tatra T810, obrněné vozidlo Dingo 2 a IVECO LMV. Hasiči předvedou vyprošťování zraněných osob havarovaných vozidel. Policisté návštěvníkům chtějí ukázat ruční vrhač „nesmrtící munice“. „Je to gumový míček, který je vystřelen ze zbraně a zneškodní pachatele,“ uvedl Karel Molák z Policie ČR. Dá se podle něj využít například na fotbalových zápasech proti nepokojným fanouškům.

Podle generálního ředitele Veletrhů Brno Jiřího Kuliše je IDET čtvrtým nejdůležitější výstavní akcí na brněnském výstavišti. V armádní technice patří k největším v Evropě. „Veletrhy jsou místem pro transparentní obchody a o IDET to platí dvojnásob,“ uvedl Kuliš.

IDET je určen především pro odborníky. Před dvěma lety jej navštívily armádní delegace z více než 70 zemí. Téměř polovina firem byla ze zahraničí. Branami brněnského výstaviště prošlo celkem 24.779 odborných návštěvníků, z toho deset procent ze zahraničí. Akce končí v pátek. Přehlídka požární techniky začíná ve čtvrtek a skončí v sobotu.