K9 se shodla, že se bude scházet

Praha - Jednání koaličních špiček ve formátu K9 dnes skončilo. Politici před novináře nepřišli, vládní mluvčí Jan Osúch pouze oznámil, že se dohodli na pravidelných schůzkách každý týden. Příští středu mají jednat o reformě zdravotnictví, problematice třetího odboje, akciích na doručitele a garancích pro boj s korupcí. Lídři koaličních stran se dnes sešli poté, co své rozhodnutí odejít z vlády oznámil vicepremiér a předseda nejmenší strany Věci veřejné Radek John.

Důvodem byly jeho neshody s premiérem Petrem Nečasem (ODS) o personálním obsazení jeho úřadu. Nečas před jednáním K9 novinářům řekl, že písemnou rezignaci od Johna zatím nedostal. Podrobnosti vývoje v koalici se ze slov mluvčího novináři nedozvěděli.

Na pravidelné svolávání koaličních schůzek ještě před dnešními událostmi tlačila i třetí vládní strana, tedy TOP 09. Šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík charakterizoval jednání jako procesní a týkalo se dalšího postupu. O Johnovi a jeho kroku prý příliš nemluvili. „My jsme nešli do žádných detailů. Kupodivu to bylo věcné a vlídné,“ poznamenal.

Vít Bárta /VV/, k požadovaným garancím pro boj s korupcí (zdroj: ČT24)

Jak se bude bojovat s korupcí na úrovni vlády

„Nyní je zapotřebí, a jsem velmi rád, že se to dnes i stalo, sednout k jednacímu stolu, nastartovat pravidelné K9 a bavit se o tom, co dnes bylo oznámeno po K9. To znamená ze strany premiéra navrhnout jasná opatření, jasné garance pro VV, jak se bude bojovat s korupcí na úrovni vlády,“ popsal neformální lídr VV Vít Bárta v Událostech a komentářích. Není podle něj nutné, aby jeho strana měla ministerská křesla, pokud bude vláda skutečně bojovat proti korupci.

Vít Bárta
Zdroj: ČT24