Stráského další experiment - živé stromy jako návnada

České Budějovice – Až 25 tisíc živých stromů ve druhých zónách bude na základě rozhodnutí národního parku Šumava sloužit jako návnada na kůrovce. Hnutí Duha použití této metody kritizuje a tvrdí, že je za tím jen snaha víc těžit a destabilizovat lesní porosty. Stejný názor má i bývalý šéf kalamitního štábu Petr Ješátko, který Stráského obvinil, že se chová jako dřevařský kmotr. Vedení národního parku se ale ohradilo, plní prý pouze doporučení expertní skupiny.

Takzvaná švédská metoda boje s kůrovcem využívá pouze živých stromů, na které se přibijí feromonové odparníky. Ty pak přilákají lýkožrouta smrkového. Počítá se ale s tím, že kůrovec nalétne nejen na strom osazený návnadou, ale i na okolo stojící stromy. Kolik přesně jich však napadne, se nedá s jistotou říci. Správa parku počítá se čtyřmi dalšími, může jich být i dvacet. Metoda je podle správy parku účinnější než jiné, kritici zase říkají, že se používá pouze sporadicky a pouze na místech určených k vytěžení.

„Bude následovat jedno - odhalíte porostní stěnu, nalítne tam kůrovec, vy ji odtěžíte, pak tam foukne vítr a budete do nekonečna likvidovat porosty. To může dělat dřevařský kmotr, nikdo jiný,“ zkritizoval Stráského Ješátko. „Domníváme se, že se jedná o porušení zákona, protože se jedná o záměrné vytváření a rozšiřování holin, které je v národním parku zákonem zakázáno,“ přidal se ekolog Jaromír Bláha z Hnutí Duha.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Vedení Správy národního parku Šumava nechtělo říci, kolik živých stromů bylo osazeno feromony, podle informací ČT jich je ale necelých 5 000. Zda je použití této metody v parku legální, nyní zjišťuje inspekce životního prostředí.