Rada šumavského parku se postavila za Stráského

Vimperk (Prachaticko) - Nově jmenovaná rada parku, v níž chybí zástupci ekologů, vyjádřila na svém dnešním jednání podporu řediteli Janu Stráskému v postupu při boji proti kůrovci. Prošlo tak kritizované rozmisťování otrávených pastí, na něž neměl Stráský udělenou výjimku, i použití feromonů na živých stromech. Obě opatření už ale šetří Česká inspekce životního prostředí. Nová rada parku dnes svým předsedou zvolila ředitele Regionální rozvojové agentury Šumava Miloše Picka. Jeho zástupcem se stal starosta Modravy Antonín Schubert. V osmačtyřicetičlenné radě je delegováno 25 členů ze zákona, zbytek jmenoval ředitel parku Jan Stráský.

Plán obranných opatření na radě prezentovali čtyři z osmi tvůrců. Rada podle ředitele diskutovala především o tom, zda opatření budou po omezeních, která do návrhu plánu vnesl ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS), dostatečně účinná. „Nakonec mi uložila, abych ten plán realizoval a na dalších jednáních rady vyhodnocoval,“ shrnul ředitel. Rada mu prý ale vytkla, že vedení parku málo komunikuje a veřejnosti nedostatečně vysvětluje jednotlivé kroky.

Někteří starostové chtějí proti kůrovci ještě tvrdší zásah

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Rada diskutovala i o otrávených lapácích, údajně rozmístěných i v bezzásahových zónách parku, podle inspekce životního prostředí každopádně bez udělení potřebné výjimky. Řešila také feromonové odparníky přibité na stojících smrcích, jež se v parku podle lesníků nikdy v historii nepoužívaly. „Přítomným bylo jasné, že to je běžný postup, a vůbec se o tom nediskutovalo z hlediska použití, ale účinnosti - bude-li toho dost, bude-li to stačit, když se omezila některá území. Nijak se nezpochybňovalo použití jednotlivých obranných opatření,“ uvedl Stráský.

Polovinu rady tvoří místní starostové. Někteří prosazovali dokonce ještě tvrdší zásah proti kůrovci, než navrhlo vedení parku. „Můj osobní názor je, že ta strategie je málo účinná,“ řekl ČT starosta Modravy Antonín Schubert. Vědci mají v radě pouze devět hlasů, což kritizují nevládní organizace i část vědecké obce. Řada bývalých členů proto na protest odešla.

Jaromír Bláha z Hnutí Duha:

„Dokud bude Jan Stráský dělat, co chtějí obce, bude rada fungovat jako jeho záštita, nikoli jako nějaký oponentní orgán.“

Kůrovec se na Šumavě rojí už i v horských lesích nad 1 000 metrů nad mořem. Podle lesníků se několik prvních dnů nepodařilo zachytit. Nyní je podle ředitele rojení kůrovce už ve střetu s obrannými opatřeními. Zatímco loni bylo v parku před rojením umístěno na 35 000 lapáků a lapačů, letos ve stejném období to bylo jen 11 300. Některá opatření (feromony na živých stromech) jsou však podle ředitele pětinásobně účinná.

Podle ekologů Stráský vědomě a záměrně rozšiřuje kůrovce do zdravých lesů v národním parku. Upozorňují, že lákání kůrovce na zdravé stromy je metoda, kterou normálně nepoužívají ani běžní lesníci v hospodářských lesích. Dělá to podle nich pouze ten, kdo dopředu ví, že chce určitou část lesa pokácet.