Kam s ním? Ptají se rodiče při výběru tábora

Praha – S blížícím se létem a prázdninovým časem vyvstává pro některé rodiče otázka, jak vybrat pro své ratolesti kvalitní tábor. Nabídka je poměrně široká, v Česku se jich každoročně otevřou tisíce. Cena za táborový pobyt se pohybuje zhruba od tří do osmi tisíc, určitě ale neplatí - čím dražší tím lepší.

Při výběru letního tábora by rodiče neměli jednat na vlastní pěst, pohovor s dětmi o tom, jaký typ vyžití by se jim zamlouval, je přinejmenším žádoucí. Poté přichází na řadu hodnocení táborových nabídek. „Tábor by měl být bezpečný, zajišťovaný kvalifikovanými vedoucími, ve správných prostorách, musí mít kvalitní program,“ jmenuje některé aspekty kvality koordinátor České rada Pionýra Jakub Kořínek.

Každoročně se objevuje desítka takzvaných černých táborů, které nejsou řádně nahlášeny, nemají povolení, nebo nesplňují potřebné hygienické podmínky. „Vyskytují se tu třeba problémy se zásobováním pitnou vodou a potravinami,“ dodává Ondřej Šejtka z České rady dětí a mládeže.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)

Nezbytná je také komunikace rodičů s pořadatelem. Nejeden problém si totiž mnohdy způsobí sami rodiče. „Stydí se třeba sdělit táborovým vedoucím zdravotní problémy dětí, ať už jde o alergie, nebo nějakou dietu,“ říká táborová vedoucí Zuzana Daňelková.