Vybodovaní řidiči budou muset na psychotesty

Praha – Dva tisíce korun a jeden pracovní den si budou muset vyčlenit vybodovaní řidiči, kteří přišli o doklady. Po uplynutí trestu před vrácením řidičského průkazu zamíří k psychologovi. Jedná se o další z novinek v upraveném silničním zákoně. Podrobnosti stanoví až připravovaná vyhláška, psychologové už ale podobu vyšetření odhalují. Na testy se začne chodit od srpna.

I klasické psychotesty z knihovny můžou pomoct. Problémové řidiče čeká jak vyšetření osobnosti, odhalující mimo jiné sklony k riskování nebo hysterii, tak výkonový test: přesnost, pozornost, rychlost orientace, paměť, periferní vidění. Zapojí se i přístroje. Základ testů by měl být univerzální, část pak specifikovaná podle toho, za co trestné body řidič nasbíral. Jinak půjde o podobnou zkoušku, kterou už znají řidiči-profesionálové.

Vybírat psychology, kteří budou o návratech potížistů za volanty rozhodovat, má ministerstvo dopravy. Kolik pracovišť v republice vznikne, zatím netuší. Cena za vyšetření už se ale rýsuje. „Práce psychologa je ohodnocena asi na 580 korun za hodinu, to je maximum, takže orientační cena toho dopravně psychologického vyšetření bude řádově dva tisíce korun. Plus minus nějaká stokoruna,“ počítá předseda Asociace dopravních psychologů Alois Hudeček.

Reportáž Jana Šenkýře a Pavla Konečného (zdroj: ČT24)

Experti říkají, že asi pět procent řidičů testy neprojde. V Česku už se vybodovalo přes 30 tisíc lidí. Zhruba 1500 by se tedy za volant nevrátilo. Přesto řidič, který zkouškou neprojde, dostane druhou šanci. Pokud bude mít pocit, že posudek byl proti němu napsán účelově, bude se moci v ojedinělých případech obrátit na soud.