Tour de Heger: Ministr představí zdravotnickou reformu nemocnicím

Hradec Králové – Ministr zdravotnictví Leoš Heger startuje cestu po nemocnicích, kde bude představovat a vysvětlovat svou zdravotnickou reformu. A začne ve svém „domovském“ ústavu v Hradci Králové, který několik let úspěšně vedl. Od vedení a zaměstnanců celkem pěti státních nemocnic chce slyšet připomínky k zákonům, které plánuje vládě předložit 8. června. Jejich přijetí by ale ještě mohly zkomplikovat Věci veřejné. Jejich předseda Radek John tvrdí, že reforma ještě vůbec není hotová.

Po dnešní zastávce v Hradci Králové Leoš Heger v úterý zamíří do pražské Všeobecné fakultní nemocnice, v dalších dnech pak do Brna, Plzně a Ostravy. Jako „muž kompromisu“ chce získat podporu zdravotníků pro své reformní kroky, žádný z jeho předchůdců takové osvětové cesty po nemocnicích nepořádal.

Na své propagační tour se bude Heger se zdravotnickou veřejností bavit hlavně o změnách, které chystá pro nemocnice a zdravotní pojišťovny. Nemocnice budou muset od příštího roku přejít z rozpočtů na platby za diagnózu. Zákonem o zdravotních pojišťovnách chce Heger sjednotit podmínky pro všechny pojišťovny, nyní se Všeobecná zdravotní pojišťovna řídí podle jiného zákona než sedm zaměstnaneckých. „Rádi bychom dosáhli čitelnějšího chování zdravotních pojišťoven, aby služby zajišťovaly správně a zodpovídaly za ně,“ očekává od novely Leoš Heger.

Heger představí reformu nemocnicím (zdroj: ČT24)

Reformní úsilí šéf resortu předznamenal vyhlášením protikorupční strategie, pokračoval malou novelou zákona o veřejném zdravotním pojištění, kterou už schválila vláda, nyní je ve sněmovně. Novela zvyšuje platbu za den v nemocnici z 60 na 100 korun a ruší zákaz připlácet si na nadstandard.

S novou sérií zákonů to ale Heger na vládě tak jednoduché mít nebude. Podle šéfa Věcí veřejných Radka Johna reforma není hotová a navíc nebyla v koalici dostatečně projednávaná. VV mimo jiné vadí, že novela nezavádí jeden poplatek za recept, ale ponechává v platnosti třicetikorunové poplatky za každou položku na receptu.

Další tři reformní zákony, o zdravotnických službách, o specifických zdravotních službách a zákon o zdravotnické záchranné službě, dostane vláda 8. června. Do konce měsíce pak by je měla začít projednávat sněmovna.