Požadavek prostříleného Hanuši na odškodnění se vrátí krajskému soudu

Praha - Vrchní soud v Praze dnes vrátil krajskému soudu případ Fehima Hanuši požadujícího po státu odškodnění a omluvu za vážná zranění, která utrpěl při policejním zásahu v roce 1995. V důsledku vážných poranění nese Hanuša trvalé zdravotní následky. Policejní zásah považuje Hanuša za nepřiměřený a bezdůvodný. Spor o odškodnění se s ministerstvem vnitra táhne přes deset let. Vrchní soud se jeho nároky zabýval popáté, jeho rozhodnutí však pokaždé zrušil Nejvyšší soud.

Hanušu policisté postřelili v Chlustině na Berounsku v prosinci 1995. Podezřívali jej z brutálního znásilnění mladé ženy; ta však byla při vyšetřování označena za nedůvěryhodnou a státní zástupce obvinění proti Hanušovi stáhl. Když policejní zásahová jednotka vnikla na Hanušův pozemek, muž si údajně myslel, že jde o přepadení, proto prý vytáhl legálně drženou pistoli, aby bránil sebe i rodinu. V následné přestřelce skončilo v jeho těle 14 střel.

Za incident v Chlustině žádal Hanuša odškodné 30 milionů korun a omluvu ve sdělovacích prostředcích. Omluva se měla týkat i toho, že policie údajně médiím poskytla jeho jméno v souvislosti s křivým obviněním ze znásilnění a byl očerněn.

Podle předsedkyně senátu Romany Vostrejšové krajský soud řádně nevyhodnotil důkazy. Například to, zda vůbec byl policejní zásah oprávněný. „Je třeba provést některé důkazy znovu, aby mohly být odstraněny rozpory v některých výpovědích,“ řekla v odůvodnění rozsudku Vostrejšová.

V roce 1998 se Hanuša se svým synem Fatmirem dostali u Letkova na Plzeňsku do další přestřelky s policisty. Hlídka je pronásledovala kvůli podezření z obchodu se zbraněmi. Jednoho policistu zastřelili, dalšího zranili. Za to jim soud v roce 2000 vyměřil 25 a 14 let vězení. Od té doby Hanuša několikrát žádal o obnovu procesu, nicméně jeho návrh soud vždy zamítl.