Kladrubský hřebec už patří Williamovi a Kate

Praha - Pětiletý hřebec Favory Alta XXI. bude zanedlouho patřit britským královským novomanželům. Dar pro prince Williama a jeho ženu Kate dnes odsouhlasila vláda. Hřebec, jehož cena se pohybuje kolem 30 000 eur (asi 730 000 korun), bude na britský pár „bezúplatně převeden“, ale prozatím zůstane na „výslovnou žádost“ obdarovaných v národním hřebčíně v Kladrubech.

Do Británie nyní putuje „zkumavka se specifickým genetickým materiálem“, uvedl premiér Petr Nečas bez bližšího upřesnění. „Čili část tohoto hřebce bude dodána s předstihem,“ dodal s úsměvem.

Návrh na dar předložil ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS), podle kterého jde o mimořádnou šanci, jak propagovat Českou republiku, slavný hřebčín, jeho unikátní chov a jak rozšířit výjimečné koně po panovnických dvorech Evropy. Podobu svatebního daru oznámil ještě před dubnovou svatbou. Pětiletý hřebec Favory Alta XXI. je však stále v kladrubské stáji, za což ministerstvo zemědělství sklízelo kritiku.

Hřebec má vynikající původ

Linie Favory, ze které byl pětiletý bělouš vybrán, je jednou z nejstarších čistokrevných linií starokladrubských koní. Je předurčený k tomu, aby byl plemeníkem. Má klidnou a mírnou povahu a ochotně se učil pod sedlem i v zápřahu. Hřebec má vynikající původ. Otec koně se účastnil mistrovství světa, Evropy i mezinárodního závodu ve Winsdoru.

O kladrubský hřebčín se v minulosti členové britské královské rodiny zajímali. V roce 2007 tam zavítala dcera královny Alžběty II. princezna Anna, o 11 let dříve Kladruby navštívil manžel panovnice princ Philip. Národní hřebčín funguje už 432 let a je tak nejstarším velkým hřebčínem na světě.

Hřebec Alta
Zdroj: Mlejnková Alexandra/ČTK