Véčkaři začínají volit předsedu strany

Praha – Registrovaní příznivci Věcí veřejných, takzvaní véčkaři, začnou od dnešní noci vybírat po internetu předsedu strany. Rozhodovat se budou mezi třemi kandidáty. Svou pozici obhajuje současný předseda Radek John a proti němu se postaví šéfka poslaneckého klubu VV Karolína Peake a olomoucká poslankyně Dagmar Navrátilová. Jméno nového lídra bude známé v pondělí pozdě večer. Předsedu pak ještě musí potvrdit stranická konference, která bude příští týden v Hradci Králové. Ta také zvolí další členy vedení Věcí veřejných.

Původně se o nejvyšší stranické křeslo chtěli ucházet i faktický lídr VV Vít Bárta a poslanec Michal Babák. Bárta si kandidaturu rozmyslel poté, co předseda John oznámil svou rezignaci na post protikorupčního vicepremiéra. „Je třeba, aby se strana semkla za Radkem Johnem. A je třeba, abychom jasně ukázali, že boj s korupcí myslíme vážně,“ vysvětlit bývalý ministr dopravy, proč se rozhodl kandidaturu stáhnout. Bárta dnes navíc na svém facebookovém profilu uvedl, že se nechce ucházet ani o jedno z místopředsednických míst.

Babák se stáhnul z boje kvůli nejasným finančním operacím a podezření z tajného financování strany. „Za posledních pár dní jsem byl terčem cílených útoků na mou osobu. Rád podpořím obě dámy v kandidatuře vzhledem k razanci při vyjednávání s koaličními partnery,“ uvedl ekonomický expert VV.

Reportáž Jany Čermákové a Lukáše Dolanského (zdroj: ČT24)

Přímá volba, která je občas kritizována kvůli údajné možnosti manipulace, začne dnes ve 22:00 a skončí v pondělí 23. května rovněž ve 22:00. Necelých šest tisíc ověřených véčkařů bude moct pro kandidáty hlasovat na stranickém webu nebo poslat krátkou SMS zprávu. VV přitom tvrdí, že pro zabezpečení volby udělaly maximum. „Proto budou mít v jejím průběhu možnost nahlédnout do hlasovacího systému pouze notáři,“ potvrdila nedávno místopředsedkyně strany Peake.

Předseda VV Radek John (1954)

Vystudoval scenáristiku a dramaturgii na FAMU. Bývalý redaktor časopisu Mladý svět (1980-1993) a scenárista Filmového studia Barrandov (1981-1990). V letech 1993-2009 redaktor televize Nova, kde byl mimo jiné šéfredaktorem publicistiky či šéfproducentem pořadu Na vlastní oči. V politice aktivně působí od června 2009, kdy je předsedou strany VV, od května 2010 je i členem Poslanecké sněmovny. V červenci 2010 byl jmenován ministrem vnitra a místopředsedou vlády. V rámci změn ve vládě premiéra Petra Nečase byl 21. dubna 2011 odvolán z funkce ministra vnitra, ve vládě zůstal jako vicepremiér odpovědný za boj s korupcí. Od loňského října je také členem zastupitelstva městské části Praha 5.

Již při povolebních vyjednáváních podmiňovaly VV účast v koalici křeslem ministra vnitra pro Johna. Zejména ODS ale kritizovala propojení VV s bezpečnostní agenturou ABL, kterou vlastní rodina Víta Bárty. Loni v listopadu John vyzval policejního prezidenta Oldřicha Martinů k odchodu z funkce, premiér Nečas tehdy Johnovi vytkl, že ho o výzvě předem neinformoval. Martinů po schůzce s prezidentem Klausem oznámil, že ve funkci končí. Nečasovi se nelíbil ani výběr nového policejního prezidenta a kritizoval komisi jmenovanou ministrem Johnem. Johnův odchod z vnitra byl jedním z požadavků premiéra během poslední vládní krize. John z vnitra sice odešel, zůstal ale vicepremiérem pro boj s korupcí. Při výběru svých spolupracovníků však John narazil na premiérův nesouhlas, především v případě bývalého náměstka ministra vnitra Michala Moroze.

Karolína Peake (1975)

Současná předsedkyně poslaneckého klubu VV po studiu práv v Praze působila tři roky jako advokátní koncipientka, poté byla před vstupem do politiky na mateřské dovolené a spoluzakládala mateřské centrum na Praze 1. Je vdaná, její muž je Australan s českými a čínskými kořeny, má dva syny.

S Vítem Bártou se podle svých slov zná od základní školy, jeho ženu, místopředsedkyni sněmovny Kateřinu Klasnovou, označila za svou nejlepší přítelkyni. V roce 1997 po takzvaném „sarajevském atentátu“ vstoupila do ODS, členkou byla rok. V roce 2009 kandidovala za VV do Evropského parlamentu. V roce 2010 se dostala do sněmovny, po rozkolu ve straně nahradila v čele poslaneckého klubu Kristýnu Kočí.

Dagmar Navrátilová (1966)

Poslankyně za olomoucký kraj vystudovala pedagogiku, původní profesí je učitelka na gymnáziu, tlumočnice a překladatelka. V roce 2010 byla zvolena do sněmovny, kde pracuje jako místopředsedkyně Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Věnuje se také problematice školství. Ve volbě prosazuje větší decentralizaci strany a lepší komunikaci vedení s kraji a členy VV.