Poslanec Šulc vyzýval na facebooku k vysídlení Romů na Haiti

Praha – Poslanec za ODS Jiří Šulc měl na facebooku fotografii s výzvou k vysídlení českých Romů na Haiti. Obrázek visel na stránce víc než rok. Šulc tvrdí, že o něm nic neví. Poté, co ho upozornila Česká televize, fotografii z profilu odstranil. Poslanec a bývalý ústecký hejtman měl s xenofobními projevy problémy už v minulosti. Během předvolební kampaně například nechal vylepit plakáty urážející Romy. Česko kvůli protiromským výrokům dlouhodobě kritizují mezinárodní organizace. Naposledy v březnu vyzvala Rada Evropy Prahu, aby zintenzivnila své úsilí o integraci Romů.

Šulc si prý nepamatuje, že by takovou fotografii s popiskem „Když už pomoc, tak pořádná“ vůbec na svůj profil umístil. Facebooková stránka ho přitom uvádí jako autora. „Nevím o tom nic, jestli tam něco takového je, tak to nechám sundat,“ řekl ČT. Bližší rozhovor odmítl, odpoledne ale fotografie zmizela. „Vím, že na Haiti je situace velice dramatická, s tím by se tímto způsobem skutečně žertovat nemělo,“ řekl ČT místopředseda ODS Alexandr Vondra. 

Odborník na extremismus Miroslav Mareš:

„Pokud se politik přihlásí k takovémuto vtipu se zjevným xenofobním nebo protiromským zaměřením, tak tím samozřejmě nadbíhá takovým těm veřejným protiromským náladám, takže v tomto směru to může být vykládáno i populisticky.“

Podle ředitele vládní agentury pro sociální začleňování Romů Martina Šimáčka takové fotografie na stránkách politiků jen podněcují napětí v regionech, které jsou už tak dost problematické. Domnívá se, že dokonce může jít až o trestný čin: „Jednak je to rasový útok na romskou populaci v České republice, ale také je to nepřípustné ve vztahu k tomu, co se stalo na Haiti.“ 

Poslanec nemá problémy s kontroverzními projevy poprvé. Před krajskými volbami v říjnu 2008 nechal vyvěsit plakáty s heslem „Makejte gádžové, ať se máme líp“. Případ šetřila i policie, nakonec ho odložila s tím, že se nestalo nic protiprávního.