České lékaře lanaří na veletrhu zahraniční nemocnice

Praha - V Praze dnes začal druhý mezinárodní Job veletrh lékařství a zdraví. Až 500 volných míst nabízí českým lékařům 47 německých klinik a také dvě české nemocnice. Německé pracovní agentury podle informací generálního manažera veletrhu Randolfa Kunerta zprostředkují českým zdravotníkům práci i v dalších zemích Evropy. Veletrh potrvá do soboty. Loni ho navštívilo víc než 6 tisíc zájemců, letos je zájem nižší - podle šéfa lékařských odborů Martina Engela zájem kvůli úspěšné protestní akci Děkujeme, odcházíme trochu opadl. Lékaři totiž dostali přidáno.

Ředitelé velkých nemocnic a vedoucí personálních oddělení budou osobně odpovídat na dotazy zájemců o práci v zahraničí. Drtivá většina nemocnic, které budou mít na veletrhu své zastoupení, už české zdravotníky zaměstnává. Ti budou přítomni u stánků svých nemocnic, aby v českém jazyce informovali kolegy o pracovních podmínkách.

Do konkurenčního boje o české lékaře se zapojí i horažďovická LDN a mariánskolázeňská Nemocnice následné péče Svatá Anna. Ředitele horažďovické LDN Martina Grolmuse podle jeho slov zaujala myšlenka oslovit mnoho lékařů na jednom místě; akutním nedostatkem lékařů prý jeho ústav netrpí. Grolmus se domnívá, že horažďovická nemocnice může být alternativou pro ty lékaře, kteří nevládnou cizím jazykem.

Nižší zájem o veletrh přičítá Engel akci Děkujeme, odcházíme. Ta byla včera vyhlášena nejlepším PR projektem ve střední a východní Evropě v mezinárodní soutěži Sabre Awards 2011. Lékaři dosáhli zvýšení svých platů o 5 000 až 8 000 korun a v roce 2013 mají mít trojnásobek průměrného platu v zemi. Na práci se tedy chodí ptát na veletrh jen ti, kdo opravdu odejít chtějí. „Myslím si, že spíš chodí ti rozhodnutí, kteří si hledají konkrétní místa pro sebe. Těch, kteří jen orientačně zkoumají terén, je teď výrazně méně,“ řekl Engel.

Český versus německý doktor:

Plat začínajícího lékaře v Německu se pohybuje nad částkou 90 tisíc korun, k tomu musí odsloužit jen minimum přesčasů. Příkladem je pětadvacetiletý lékař Pavel Martínek, který vystudoval medicínu před necelým měsícem a po prázdninách nastoupí jako internista v německé nemocnici v Herzburgu za 92 tisíc měsíčně. V Česku by dostal necelou čtvrtinu. Dalším spokojeným lékařem je gynekolog Jan Toman, který před pěti lety nastoupil na kliniku v německém Neumarktu. Dnes jako vedoucí lékař bere 150 tisíc korun čistého. Rozdíl oproti českým výplatám je závratný. Tuzemští lékaři přitom letos dostali přidáno a s přesčasy v průměru dostanou 55 tisíc korun.

Loni vyplnilo dotazník přes 5 000 doktorů, nakonec do ciziny odešla stovka. Současné zklidnění lékařů podle Engela neznamená, že situace v českém zdravotnictví je vyřešena. „Odchody se podařilo jen přibrzdit. Podle toho, kolik lékařů navštěvuje kurzy němčiny, pořád je zájem velký,“ řekl. V souvislosti s akcí Děkujeme, odcházíme odešlo podle Engelova odhadu v prvním čtvrtletí z českých nemocnic 300 lékařů. Celkem jich tam pracuje 18.000. Další odliv očekává odborový šéf v létě s novými absolventy. Čeká je specializační vzdělávání, na které si musejí připlácet. V Německu jsou podmínky výhodnější. Vláda sice schválila, že na atestace mladých doktorů dá ročně půl miliardy korun, to podle Engela ale nepokryje potřeby.

Lékařský zákrok
Zdroj: ČT24