Klaus přijal Johnovu demisi

Praha - Prezident Václav Klaus dnes přivítal premiéra české vlády Petra Nečase (ODS), který mu donesl demisi vicepremiéra a předsedy Věcí veřejných Radka Johna. Prezident v úvodu setkání řekl, že Johnovu demisi přijme. Premiér Nečas po schůzce potvrdil, že prezident svému prohlášení dostál. Klause Johnův odchod z vlády podle jeho vlastních slov nepřekvapuje, předseda VV jej o úmyslu kabinet opustit informoval na setkání už před více než týdnem.

„Spíše je překvapením, že to trvalo tak dlouho,“ poznamenala hlava státu. S Johnem se Klaus sešel už 11. května, tedy v den, kdy předseda nejmenší vládní strany své rozhodnutí odejít oznámil nejprve novinářům a pak i předsedovi vlády. Po schůzce tehdy Klaus varoval, že koaliční vláda je „nyní křehké sdružení, a vypadne-li z ní jakýkoliv kamínek, je to zneklidňující“.

Předseda VV, který už v dubnu odešel z křesla ministra vnitra, se rozhodl zcela opustit vládu po neshodách s premiérem na podobě svého protikorupčního úřadu. Nově zřizovaný post vicepremiéra pro korupci byl podle něj zesměšněný tím, že si nemohl vybrat svůj tým. Premiér odmítl například jmenování někdejšího Johnova náměstka z vnitra Michala Moroze do stejné pozice na Úřadu vlády.

Brífink Petra Nečase po předání Johnovy demise Klausovi (zdroj: ČT24)

„Samozřejmě, že vláda bude jednat o případném obsazení nebo neobsazení tohoto postu, protože vláda svým usnesením zřídila pozici místopředsedy vlády pro koordinaci boje s korupcí, které je teď neobsazené,“ uvedl premiér po setkání s Klausem na otázku novinářů, co bude po Johnově odchodu s nově zřízenou funkcí.

Písemný dodatek ke koaliční smlouvě, na jehož sepsání se ODS, TOP 09 a VV ve středu domluvily, musí podle Nečase minimálně zohlednit změny, ke kterým v personálním obsazení vlády v posledních týdnech došlo. „Součástí koaliční smlouvy je i seznam členů vlády s jejich konkrétní pozicí a některá další ustanovení, která se týkají například náměstků,“ řekl.

Vyjednávači vládních stran se ve středu dohodli, že personální složení vlády budou řešit až v červnu. Do konference VV, z níž vzejde nové vedení nejmenší vládní strany, budou prý řešit jen programové otázky.