O adopce na dálku klesá zájem, charity platí studium ze svého

Praha – Boom s adopcemi na dálku je pryč a zájem o ně navíc klesá. Lidé na podporu dětí z rozvojových zemí často nemají peníze nebo už nechtějí platit, a tak od programu ustupují. Charity, které dálkové adopce zprostředkovávají, proto hledají cesty, jak by děti v už nastartovaném kvalitnějším životě mohly pokračovat. Potřebují sehnat na každé dítě ročně 5 až 15 tisíc korun.

Charity a nadace řeší případy, kdy lidé už děti na dálku sponzorovat nechtějí nebo to finančně nezvládají. Roční příspěvky nejsou malé – záleží na organizaci, která adopci zařizuje, a na zemi, odkud dítě pochází. Organizátoři adopcí proto přicházejí s novinkami a třeba úpravou podmínek pro adoptivní rodiče. „Zavedli jsme systém měsíčních splátek, v poslední době máme také ohlas ze strany dárců na krátkodobou podporu,“ uvedla vedoucí rozvojového střediska Charita Praha Petra Matulová.

Další možností je, že se na jedno dítě složí více lidí. „Na mě by 6 tisíc na rok bylo dost peněz, takže jsme se o to podělili – každý jsme zaplatili tři tisíce, to se dalo celkem zvládnout,“ pochvaluje si dárkyně Markéta Kubálková.

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

Ne vždycky jsou ale dárci tak ochotní. Organizacím pak nezbývá, než dětem platit studium z vlastní kapsy. Některé z nich mají k tomuto účelu speciální rezervní fond, jehož pomocí děti podporují. Než se situace zlepší, nadace a charity zatím další děti do programu nepřibírají. Noví rodiče, kteří by měli o adopci na dálku zájem, proto většinou přeberou dítě, které o sponzora přišlo.