Internet jako rozvraceč rodin

Praha – Rozpad mnoha manželství začíná ve virtuálním světě. Podle britských vědců přispívá tzv. internetová nevěra k rozvodu dvou manželství z deseti. Ačkoli obdobná statistika v Česku zatím není, psychologové a právníci jsou přesvědčeni, že druhý život na sociálních sítích hraje v partnerských problémech roli velmi často. Manželské krize a rozvody často začínají nalezením utajených fotografií, korespondence nebo jen rozverných komentářů na některé sociální síti. Obvykle podněcují nedůvěru a žárlivost. „Denně mám sedm až osm životních příběhů, ze 70 procent se vztahují k nevěře,“ podotkla psycholožka z partnerské poradny Jitka Douchová.

Tajné paralelní vztahy je možné na internetu snadno odhalit, ale tím snáze navázat. Sociální sítě nahrávají k oživování starých známostí, ale také navazování těch nových, kdy o sobě prozrazujeme stále více informací. „Typická skupina jsou ženy na mateřské dovolené. V okamžiku, kdy tam potkají někoho, kdo naplňuje jejich očekávání – alespoň v tom, jak s nimi komunikuje – není těžké se zamilovat,“ uvedl sociolog Petr Šmolka.

I fakticky zničený vztah navíc mohou informace nalezené na internetu dále poznamenat. Odhalené zapírání vlastních dětí při flirtování nebo urážlivá kritika manžela na síti může být podle právníků doslova střelivem při rozvodovém řízení. Fotky z luxusní dovolené s milenkou zase poslouží jako důkaz, že má bývalý manžel dost peněz na placení alimentů. „Těchto případů v posledních měsících přibývá,“ upozornila advokátka Klára Slámová.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)

Pro zachování skutečných vztahů radí psychologové vůbec se nezabývat těmi virtuálními – nikoho nesledovat, nic nečíst. Mnohdy totiž život na síti vypadá mnohem pikantněji než ve skutečnosti.