Objeven další plagiát – tentokrát u poslance za ČSSD Svobody

Praha - Poslanec za ČSSD Miroslav Svoboda opisoval ve své diplomové práci na Vysoké škole finanční a správní. Zjistil to server Aktuálně.cz. Ve Svobodově práci se objevilo hned šest kapitol, které byly součástí prezentací několika ekonomů. V kapitolách přitom poslanec nezměnil ani slovo - přednášky použil kompletně celé. Svobodovo plagiátorství nechává zatím vedení ČSSD v klidu. Problém si má sociálnědemokratický poslanec vyřešit sám.

Ekonomové Karel Mráček, Miloslav Hezina či Irah Kučerová by měli být podepsáni pod diplomovou prací Miroslava Svobody. Právě od nich totiž poslanec ve své práci s názvem Financování výsledků výzkumu a vývoje opisoval. Převzal pasáže i z jiných dokumentů. „Jeho diplomová práce obsahuje doslovné pasáže vědeckých prací nebo vědeckých textů, které vznikly o několik let zpátky, nebo je zcela totožná s vládními dokumenty,“ podotkla redaktorka Aktuálně.cz Sabina Slonková.

Miroslav Svoboda, poslanec za ČSSD a zastupitel Prahy 10:

„Nemám na to co říct, je to několik let, co jsem psal diplomovou práci, už si to nepamatuji.“

Reportáž Pavly Kubálkové (zdroj: ČT24)

S Hezinovým článkem z roku 2005 je Svobodova desetistránková kapitola totožná. Jen u podkapitol vyhodil číslovky. Stejné je to i u vědeckého článku Karla Mráčka. Poslancova verze se od originálu liší často pouze změnou jednoho slova. „Když studujete, používáte tuny materiálu, nemohu říct, že jsem nepoužil formulace, ale že bych opsal celou diplomovou práci, to kategoricky popírám,“ prohlásil poslanec.

Vedoucí ani oponentka se již na škole nevyskytují

Vysoká škola finanční a správní neměla o Svobodově plagiátorství tušení. Teď ho ale jednoznačně odsuzuje. „Vedoucí práce pana Svobody už na naší škole nepůsobí řadu let, stejně jako oponentka jeho práce, proto se jich nemůžeme zeptat, jak přes ně mohla tato konkrétní práce projít,“ konstatovala mluvčí školy Magdaléna Straková.

Už v minulosti řešila Akreditační komise problémy Vysoké školy finanční a správní, a to s diplomovými pracemi, ale i s rychlostudenty. „Objevovaly se práce, které nebyly dobré, po určité době ale došlo k velmi výraznému zlepšení,“ řekla předsedkyně komise Vladimíra Dvořáková.