Do severních Čech opět proudí peníze z EU

Praha - Ministerstvo pro místní rozvoj začalo do Karlovarského a Ústeckého kraje znovu posílat peníze na projekty financované z fondů Evropské unie. Pozastavené financování souviselo s policejním vyšetřováním na úřadu regionální rady, která dotace rozděluje. Peníze ale zatím putují do krajů jen ze státního rozpočtu, ministerstvo financí stále nežádá o konečné proplacení výdajů na projekty od Evropské komise.

Pozastavení se týkalo zhruba půl miliardy korun. „Po jednání s představiteli Evropské komise jsme byli ujištěni, že současné pochybnosti se nezakládají na informacích o možném systémovém pochybení. V pátek tedy došlo k opětovnému uvolnění prostředků,“ uvedla mluvčí ministerstva Jana Jabůrková. Ještě tento týden by měly peníze doputovat na účet programu Severozápad. „Prostředky jsou samozřejmě určeny pouze na projekty, které nejsou dotčeny vyšetřováním,“ dodala. Podle místopředsedy Regionální rady soudržnosti Tomáše Hybnera stačí uvolněná půlmiliarda na proplacení projektů, které již byly zkontrolovány a požádaly o proplacení.

Podle místopředsedy Regionální rady soudržnosti Tomáše Hybnera uvolněná půlmiliarda stačí na proplacení projektů, které již byly zkontrolovány a požádaly o proplacení: „O takovou částku jsme sami požádali.“ Hejtmani obou krajů jednali na ministerstvu financí a možném odblokování financí i na další projekty. „Byli jsme informováni, že pokud ministerstvo financí dostane od státního zastupitelství informace, kterých projektů se vyšetřování týká, a měly by to být tři nebo čtyři, tak ostatní pustí,“ řekl dnes hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný (ČSSD). Nyní jde podle něj o to, aby zastupitelství tuto informaci ministerstvu dalo.

Policie na severu Čech kvůli podezření z korupce kolem evropských dotací stíhá sedm lidí, jednoho z nich z úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad. Tři byli koncem března obviněni z podplácení, čtyři z přijímání úplatku. Jeden je obviněn také z vydírání. Pět podezřelých skončilo ve vazbě, mezi nimi také ředitel úřadu Petr Kušnierz. Trestné činy souvisejí s výběrem projektů a čerpáním dotací z peněz Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad.

ROP Severozápad
Zdroj: ČT24