Ředitelka Metropolitní univerzity dostala podmínku za podplácení

Praha - Obvodní soud pro Prahu 10 dnes udělil ředitelce soukromé Metropolitní univerzity Praha (MUP) Anně Benešové dvouletý trest vězení podmíněně odložený na zkušební dobu tří let. Za podplácení, zpronevěru a porušování povinnosti při správě cizího majetku dostala Benešová i peněžitý trest 300 000 korun. Obžaloba viní Benešovou z několika skutků, mimo jiné údajně umožnila v rozporu s právními předpisy bezplatné studium desítkám lidí. Univerzitě podle spisu způsobila škodu přes 7,5 milionu korun. Žena v minulosti vinu popřela. Dnešní rozsudek podle svých slov vnímá jako křivdu. Po domluvě s obhájcem si ponechala lhůtu na odvolání. Lhůtu si ponechal i státní zástupce, který původně požadoval přísnější trest.

Podle dnešního nepravomocného rozsudku nechala Benešová na MUP studovat zhruba pět desítek zájemců, kteří nezaplatili stanovené školné. Mezi takovými studenty byla například i Miss World Taťána Kuchařová nebo zaměstnanci pražského magistrátu, jednotlivých městských částí či Úřadu průmyslového vlastnictví. Soud ji dnes uznal vinnou i z toho, že neoprávněně vyplatila členům dozorčí rady celkem 1,62 milionu korun z prostředků univerzity. Neuvěřil tak obhajobě, že Benešová neměl důvod ani motiv proč uplácet.

Podle nepravomocného verdiktu rovněž předávala v obálkách s prospekty univerzity úplatky lidem, kteří mohli ovlivnit využívání prostor MUP. V lednu 2008 prý dala 50 000 korun úřednici z královéhradeckého krajského úřadu, aby ovlivnila výši ceny pronájmu budovy pro univerzitu. V roce 2009 zase Benešová údajně předala obálku se 100 000 korunami radnímu pro Prahu 3 Pavlu Hurdovi. Cílem prý bylo, aby Hurda ovlivnil ostatní členy zastupitelstva ohledně žádosti, kterou MUP podala kvůli odkoupení budovy v tomto pražském obvodu.

Telefonát Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Benešová se podle soudu provinila také tím, že si za téměř 55 000 nechala na útraty univerzity rekonstruovat svůj pražský byt a dům v Dobřichovicích. Na MUP podle spisu fakturovala nové rolety a záclony, broušení parket, opravu kožených křesel nebo instalatérské práce v kuchyni a na WC.

Prvoinstanční soud dnes Benešovou naopak zprostil v bodu obžaloby, podle něhož údajně chtěla v únoru 2008 celkem 20 000 Kč uplatit ředitele a jeho zástupce pražské střední školy, jejíž prostory MUP využívala, a to kvůli dodatkům ke smlouvám o nájmu těchto prostor.

Anna Benešová
Zdroj: ČT24