Koalice se pře, kdo bude určovat zdravotnický nadstandard

Praha – Pouhý den před klíčovým jednáním o zdravotnictví se koalice zadrhla na nejdůležitějším bodu celé zdravotní reformy. Nemůže se dohodnout, kdo a jak bude určovat, jakou péči budou za pacienty platit pojišťovny a na co si budou muset lidé připlácet. Zatímco ODS a ministr Leoš Heger z TOP 09 chtějí, aby o tom rozhodovalo ministerstvo zdravotnictví, Věci veřejné trvají na tom, že hrazenou péči musí určovat zákon.

Rozhodnutí vlády se bude týkat každého pacienta, neboť určí instituci, která bude rozhodovat například o tom, jaký kyčelní kloub bude zadarmo a na jaký už si budou muset lidé připlácet či po jakých nemocích budou pojišťovny i dál platit lázně. „Budeme prosazovat, aby byl nárok pojištěnce ze systému veřejného zdravotního pojištění definován pouze obecně, a ministerstvo či vláda to bude vydávat vyhláškou či svým nařízením,“ navrhuje poslanec Marek Šnajdr (ODS).

S tím však Věci veřejné razantně nesouhlasí. „Tohle nahrává velice i korupci. To znamená, že budeme trvat na tom, aby standard a nadstandard byl definován zákonem,“ trvá na stanovisku poslanec Michal Babák (VV). Samotný ministr zdravotnictví si ale chce kontrolu nad veřejně hrazenou péčí zachovat. „V případě, že to bude muset být určeno zákonem, tak je bohužel velká pravděpodobnost, že to zůstane na dlouhá léta zabetonováno, může to dokonce i jakýmsi způsobem brzdit medicínu v České republice,“ varuje mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)

Heger musí ustoupit

Koalice už se naopak podle informací České televize dohodla, že vyřadí ze zdravotního pojištění podstatnou část lázeňské péče. Ministr Heger sice chtěl, aby si lidé začali platit ze svého i obyčejné amalgámové plomby nebo jízdu sanitkou, tento plán mu ale na jednání koaličních špiček neprojde. Proti je totiž nejen část ODS, ale i Věci veřejné. „Na amalgámovou plombu, byť ty náklady samozřejmě stoupají, jak říkají kolegové stomatologové, by každý pojištěnec měl mít nárok,“ myslí si místopředseda sněmovního zdravotního výboru Jiří Štětina (VV).

Ministr zdravotnictví už se proto pomalu začíná s veřejně hrazenými amalgámovými plombami smiřovat. O tom, kdo si nakonec zachová moc nad hrazenou péčí a za co budou pacienti od roku 2012 platit, rozhodne koalice ve středu.

Plomba
Zdroj: ČT24