Po letech čekání jsou v Pendolinu zásuvky

Praha – Napájet elektřinou přenosný počítač nebo dobíjet mobilní telefon mohou po letech čekání cestující i ve druhé třídě Pendolina. Zatím jsou zásuvky k dispozici v jedné ze sedmi jednotek, do konce roku je nechají České dráhy dosadit v dalších třech soupravách. Zbylá tři Pendolina projdou obdobným vylepšením příští rok. Zásuvky by měly přibýt také do některých typů osobních vozů, kde je dosud cestující postrádali.

Právě chybějící zásuvky ve vozech druhé třídy byly dosud jedním z nejčastěji kritizovaných nedostatků chlouby ČD. O jejich dosazení se hovořilo už mnohokrát, k činu se ale dráhy odhodlaly až letos po pěti letech pravidelného provozu jednotek s naklápěcí skříní.

Zásuvky slibují dráhy i v dalších nových a rekonstruovaných vozidlech. „Elektrickými zásuvkami budou kromě Pendolina vybaveny všechny modernizované vozy pro spoje EuroCity a InterCity, které opravou procházejí v letošním roce. Je to necelá padesátka vagonů druhé třídy. Elektrické zásuvky budou dosazeny i na další vagony, jejichž modernizaci nyní připravujeme. Jde například o 64 kombinovaných vozů 2. třídy se služebním oddílem nebo přibližně 190 vozů pro dálkové spoje, ale částečně také pro regionální vlaky. Zásuvky budou i v nových jednopodlažních 'pantografech' ze Škody Vagonky,“ shrnul náměstek generálního ředitele ČD Antonín Blažek.

Už dříve se zásuvky objevily v první sérii vozů vyrobených Siemensem na konci 90. let, které jezdí na dálkových spojích do Německa. Jejich druhá série z druhé poloviny minulého desetiletí byla zásuvkami vybavena již z výroby. Již v polovině 90. let nechaly dráhy vybavit zásuvkami modernizované vagony první třídy.

Vydáno pod