Poslanci spřádají plány na zvýšení svých platů

Praha - Poslanci chystají plán, jak nenápadně získat zpět vyšší platy. Píše to dnešní Mladá fronta DNES (MfD). Podle deníku se k tomu chystají využít zákon o platech státních zástupců, který míří do sněmovny. K němu by poslanci připojili pozměňovací návrh, díky němuž by stouply mzdy také jim samotným. Přípravu návrhu má podle MfD na starosti poslanec ODS Marek Benda, údajně nyní hledá někoho, kdo by se nevděčného kroku chopil a návrh podal i přes očekávanou kritiku veřejnosti.

Koncem loňského roku si poslanci své příjmy seškrtali hned na několika frontách. Stejně jako v případě soudců a dalších ústavních činitelů klesl jejich základní plat o pět procent. Tím pádem se snížily i náhrady, které členové sněmovny dostávají na stravu, reprezentaci a dopravu. Jejich výše je totiž z platu přímo odvozena. Náhrady navíc nově podléhají dani z příjmu a započítávají se do superhrubé mzdy, tudíž poslancům vzrostly odvody na zdravotní a sociální pojištění. Tyto úpravy připravily poslance o 18 až 25 tisíc měsíčně, právě jim a senátorům tím klesly mzdy nejvíce ze všech státních zaměstnanců.

Vítězslav Jandák pro MfD:

„Poslanci teď chodí zdrcení z toho, jak je Kalousek 'okradl'… Je pitomé brát poslancům, když ředitelé státních firem mají neskutečné peníze. Snižuje se tím váha poslanců a zvyšuje riziko korupce. Celý národ se vybíjí na poslancích.“

Poslanec Pavel Suchánek ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

Nejednoho zákonodárce z dolní parlamentní komory tak razantní snížení mzdy po vstoupení do praxe doslova zaskočilo. Mysleli si, že přijdou řádově o pár tisícovek měsíčně, ve sněmovně se rozhlaholily nespokojené hlasy napříč politickým spektrem. Jedním z překvapených poslanců a poté i otevřeně nespokojených kritiků byl právě poslanec Benda.

„Je pravdou, že ve sněmovně panuje velká nespokojenost s dnešními platy a poslanci to chtějí změnit,“ řekl deníku šéf rozpočtového výboru Pavel Suchánek (ODS). Jednou z reálně zvažovaných variant, jak dosáhnout vyšších platů, je připojit „přílepek“ k zákonu o platech státních zástupců. Ten se podle Suchánkova vyjádření zřejmě připravit nestihne. Pro MfD prohlásil, že preferuje nový zákon, který by komplexně řešil platy všech ústavních činitelů.

„Ústavní činitelé včetně soudců a žalobců jsou jediní, kterým dramaticky klesly platy. To je omyl, který se musí řešit,“ prohlásil pro deník poslanec Marek Benda. Sám popřel, že by měl pozměňovací návrh připravený, ale přiznává otevřeně, že kdyby s ním někdo přišel, rozhodně ho podpoří.

Peníze
Zdroj: ČT24