O určení standardu ve zdravotnictví zatím koalice nerozhodla

Praha - Vládní koalice se ani po šestihodinovém jednání svých lídrů prozatím neshodla na tom, kým a jakým způsobem bude určen tzv. standard zdravotní péče, který má být pacientům plně hrazen z všeobecného pojištění. Nadstandard by si naopak podle zdravotnické reformy měl každý hradit z vlastních kapes. ODS a TOP 09 myslí, že k určení standardu bude stačit ministerská vyhláška, Věci veřejné by daly přednost zákonu a navíc požadují důkladnější expertní ekonomickou analýzu některých bodů, například návrhu, aby si pacienti u zubaře platili všechny plomby. Shoda panuje na zrušení poplatku za recept, zpoplatněny mají být léky v ceně do 50 korun například na nachlazení. Alespoň jeden lék ve skupině přitom musí zůstat plně hrazený pojišťovnou, uvedl ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Zástupce Věcí veřejných Vít Bárta neodcházel z jednání spokojen. Uvedl, že jeho strana chce jednat o harmonogramu celé reformy, nikoli pouze o třech zákonech, které nyní ministerstvo projednává a chce pro jednání kabinetu připravit do 8. června. Do jednání hodlal zahrnout také důchodovou reformu. „Jsem nejvíce znervózněn debatou nad dokončením důchodové reformy, nad druhým pilířem, protože z jedné strany vítáme níži poplatků pro správu ve druhém pilíři, nicméně z toho návrhu - tak jak byl zveřejněn - zcela vypadla mezigenerační solidarita - to znamená ta jednoprocentní asignace, a já se samozřejmě musím ptát, jestli je ambice porušovat historické dohody z K9, a nebo jestli je to jen opomenutí úředníků,“ řekl před schůzkou Bárta. Podle webových stánek Úřadu vlády je možnost připlácet rodičům na důchod v návrzích obsažena.

Stejně tak je podle něj zapotřebí se bavit o nastavení druhého důchodového pilíře. Hrozí totiž podle něj, že se celého důchodového systému budou účastnit pouze tři až čtyři společnosti, což je nedostatečný počet. „My jsme se na K9 bavili o tom, že by v důchodovém pilíři mělo být devět až deset společností, aby to prostředí bylo konkurenční, a v tomto duchu je třeba si dát nějaké garance pro to, aby to prostředí konkurenční bylo,“ uvedl. Bárta ocenil, že se koaliční lídři začali scházet pravidelně

Vstup Petra Vaška (zdroj: ČT24)

Potraty nejsou na pořadu dne

Heger před schůzkou potvrdil, že vypustil z návrhu zákona o specifických zdravotních službách potraty jako kontroverzní téma. Pro některé politiky by prý mohly být důvodem, aby hlasovali proti reformě. Ministr chce vynětím potratů usnadnit její schválení. V platnosti zůstane dosavadní úprava, než bude připraven zákon nový.

Ministr počítá s tím, že v nadstandardu bude pro začátek jen půl procenta péče, vedle robotických operací také lepší oční čočky, lepší klouby a lepší sádra. Postupně by se nadstandardy měly rozšiřovat, v budoucnu by je lidé nemuseli platit hotově, mohli by se připojistit.

  • Vít Bárta autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2564/256382.jpg
  • Leoš Heger autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2563/256225.jpg