Česko zaplavila Bambiriáda, děti čeká jízda na koních i obrněný pandur

Praha – V Česku začal třináctý ročník Bambiriády. V sedmnácti městech po celé republice si mohou děti vyzkoušet různorodé volnočasové aktivity. Vedle jízdy na koních nebo žonglování je čeká například střílení z luku, chybět nebudou ani divadelní, taneční a pěvecká vystoupení. 13. ročník je zároveň oficiální akcí Evropského roku dobrovolnictví. Bambiriáda potrvá od 26. do 29. května. Jejím cílem je především nabídnout dětem nové podněty k aktivnímu využívání volného času. Podrobné informace najdete zde.

Hlavní program dnes odstartoval na Vítězném náměstí v pražských Dejvicích. Na prostranství před VŠCHT vyrostlo stanové městečko, kde si děti mohou vyzkoušet hrnčířský kruh, chemické pokusy nebo motokáry. Svůj stánek zde má i armáda, která dětem poskytla různé sportovní trenažéry, na kterých cvičí vojáci. Zevnitř si mohly prohlédnout i obrněný transportér pandur. Pražskou akci zpestří i celobambiriádní hra o puzzle.

Letošní ročník ozvláštní i řada doprovodných aktivit. Chystaná fotografická soutěž vybídne návštěvníky k pořízení zdařilého snímku dětí při tvořivé činnosti. První cenou v soutěži je víkendový pobyt v bavorském hotýlku s volným vstupem do tamního zábavního parku a aquaparku. Sdružení mají často obtíže s financováním. Sponzoři o jejich podporu obvykle nemají zájem a dávají přednost sportu, kde se mohou lépe prezentovat. „Bohužel musíme konstatovat, že podpora ze strany státu systematicky klesá,“ uvedl předseda pořádající České rady dětí a mládeže Aleš Sedláček.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Nováčkem mezi bambiriádními městy jsou letos jihomoravské Ivančice, které nabídnou například ukázky práce hasičů, jízdu na koních, žonglování, nácvik tábornických dovedností, střelbu z luku, praku i ze vzduchovky. V Zábřehu se do akce zapojili i zástupci spřátelených organizací ze Slovenska, Polska, Maďarska a Litvy.

V Chomutově chystají závody dračích lodí

Středočeská Bambiriáda je tradičně putovní. Letos se bude konat v Milovicích, kde pro děti nachystali malování, rukodělné činnosti nebo lanové aktivity. Na pódiu si mohou malí návštěvníci zkusit i recitaci, tanec, zpěv a divadlo. Bambiriáda v Rychnově nad Kněžnou se letos díky ochotě paní hraběnky přesouvá do prostor tamního Kolowratského zámku a podzámčí. Na druhém nádvoří vyroste kryté pódium a v podzámčí na řece Kněžné se uskuteční plavba na raftech.

Města, kde se letos koná Bambiriáda:

České Budějovice, Frýdek-Místek, Cheb, Chomutov, Chrudim, Ivančice, Jihlava, Liberec, Milovice, Náchod, Ostrava, Plzeň, Praha, Rychnov nad Kněžnou, Třinec, Zábřeh na Moravě a Zlín.

V areálu Sportovní haly v Českých Budějovicích bude připraveno pódium pro kulturní vystoupení, okolní expozice jednotlivých spolků mají připravené mimo jiné lanové aktivity, vodácké programy, projížďky na koních, keramiku, dětské divadlo nebo chůzi na chůdách. V Chomutově chystají závody dračích lodí, v Chrudimi probíhá akce v prostorách letního koupaliště, kam zavítá i dětská formace 5Angels. Plzeň letos pořádá Bambiriádu v novém multifunkčním areálu České údolí. Přibydou tak prezentace na sportovních hřištích a vodní hladině Borské přehrady, včetně adrenalinových sportů. 

Sdružení mají často obtíže s financováním. Sponzoři o jejich podporu obvykle nemají zájem a dávají přednost sportu, kde se mohou lépe prezentovat. „Bohužel musíme konstatovat, že podpora ze strany státu systematicky klesá,“ uvedl předseda pořádající České rady dětí a mládeže Aleš Sedláček.